Начало Здраве 28 юли – Световния ден за борба с хепатита

28 юли – Световния ден за борба с хепатита

67
0
СПОДЕЛИ

heptit

На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг – откривателя на вируса на хепатит B. Световния ден за борба с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 г. насам.

Коварната болест (особено тип B и C) засяга един от всеки 12 души в света. Хепатит А се установява и лекува лесно – има характерните симптоми на „жълтеница“, предава се по орално-фекален път и често се нарича „болест на мръсните ръце“. Заразяването може да бъде предотвратено чрез поддържане на добра хигиена.

Не така стои въпросът обаче с другите две разновидности на вируса. Хепатит B се предава по кръвен и полов път и може или да има симптоми на тип А (при което бързо се провежда лечение), или те да са толкова незабележими, че човек да не вземе никакви мерки, тогава болестта става хронична и нанася сериозни увреждания на черния дроб. Националният имунизационен календар включва ваксина за хепатит B, с която до 6-ия месец на бебето то получава пълна защита. Ефектът на ваксината обаче отслабва с времето и хора, ваксинирани в детството си, могат да се заразят въпреки всичко. Ваксини срещу типовете А и C съществуват, но не са задължителни.

Хепатит С се предава по кръвен път и в повечето случаи няма симптоми, докато не стане хроничен, а черният дроб бъде силно увреден. Може да доведе до цироза или рак на черния дроб. Лечението е много трудно и продължително, успехът му зависи от стадия на напредване на болестта.

Поради честото отсъствие на симптоми у заразените с хепатит B и C, е добре да се правят изследвания на кръвта. Това може да стане във всяка лаборатория и не струва скъпо. Около 500 000 българи са болни от някой от двата вида, а голяма част от тях дори не подозират. По този начин те излагат на риск не само собственото си здраве, а и това на близките си. Противно на общото мнение, че само рисковите групи подлежат на заразяване – живеещите в лоши битови условия, венозните наркомани и т.н., то практиката показва, че никой не е застрахован. Изследвайте се!