Начало Любопитно 29 февруари – жените предлагат брак на мъжете

29 февруари – жените предлагат брак на мъжете

СПОДЕЛИ

За какво можем да използваме един подарен ден

visokosna-godina

29 февруари е подарен ден. На всеки 4 години Времето ни дава още 24 часа, в които да се насладим на живота. Високосна е онази година, в която има 366 денонощия вместо обичайните 365, а допълнителното се добавя в края на февруари – на 29-и. Това се случва, защото пълната обиколка на Земята около Слънцето отнема 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Любопитно е още, че някога хората следвали календар от 355 дни и „получавали“ допълнителен месец от 22 дни на всеки две години. Но през 45 г. пр.н.е. Юлий Цезар заедно с астронома Созиген опростяват ситуацията, като разработват така наречения юлиански 365-дневен календар, в който, за да се компенсират „изгубените“ часове, на всеки 4 години се прибавя един ден. И това се прави точно през февруари, тъй като именно този месец е бил последен в римския календар.

Тази система е била допълнена от папа Григорий XIII, който обявил, че годината, кратна на 4 и кратна на 400, но некратна на 100, е високосна. Така според григорианския календар 2000 г. е била високосна, а 1700, 1800 и 1900 – не са.

Освен чисто астрономически и математически уточнения, съществуват и немалко любопитни обичаи и поверия, които не само предизвикват усмивка, но и дават повод за размисъл.

Жените предлагат брак на мъжете

Според една стара ирландска легенда света Бриджит сключила сделка със свети Патрик да позволи на жените също да предлагат брак на мъжете в този изключителен ден. Затова се смята, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

cbc9e140a8c04e0fb531d809cd6eec66

Суеверия

В Шотландия се счита, че родените на 29 февруари, са нещастни.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година, в този изключителен ден.

Що за хора са родените на 29 февруари

Родените на 29 февруари са необичайни хора, както необичаен и денят на раждането им. По природа те са добри, приятелско настроени и оптимисти. Умеят да виждат позитивната страна във всяка ситуация. Наивни са, но често наивността им е просто нежелание да се разделят с безметежността на детството. Хората, родени на 29 февруари, са дружелюбни, държат на приятелите си и са лоялни в другарските си връзки. Те са добри родители, защото комбинират чувствителност със силен родителски инстинкт. Имат постоянно желание да научават нови неща и да израстват емоционално.