Начало Здраве 29 септември – Световен ден на сърцето

29 септември – Световен ден на сърцето

97
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

sarce

На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и кампании се отбелязва Денят на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 – 13 000 инфаркта и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Нека по тази причина всеки от нас се замисли какво може да направи за своето сърце, което да го направи по-силно и здраво.

Много са рисковите фактори, които влияят за появата на сърдечно-съдови заболявания, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи профилактични мерки.

Сърцето трябва да се тренира. Това означава, че ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическите упражнения са много важни за тренирането на сърдечния мускул, защото така при всяко съкращение сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. По този начин се подобрява работата на сърцето – изтласква необходимото количество кръв, като бие по-бавно. Разбира се физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст и др.

Важно е да се ограничи употребата на сол, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са рискови фактори, но за щастие напълно предотвартими.

Препоръчителна е по-ниска консумация на сол /до 5 грама дневно/, тъй като високите нива на натрий са предпоставка за повишаване на кръвното налягане, а то от своя страна е рисков фактор за инфаркт или инсулт.

Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите намалява притокът на кислород към сърцето, стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Ето защо пушачите трябва да помислят за начини за отказване от вредния навик.

Злоупотребата с алкохол води до повишаване на сърдечната честота и нивата на т. нар. “лош холестерол“.

Безсънието е проблем, който също води до сърдечни проблеми, тъй като се повишава кръвното налягане. Ето защо, за да е здраво сърцето ни се нуждае от грижи, спокоен и възстановяващ сън.

Ако искаме да сме здрави можем да направим малки, но важни стъпки в тази посока, а именно ежедневна и умерена физическа активност, здравословно хранене, елиминиране на вредни навици, пълноценна почивка и максимално щадене от стрес и преумора и не на последно място да си доставяме възможно най-много приятни емоции.