Начало Общество 31 януари – Международен ден на бижутера

31 януари – Международен ден на бижутера

СПОДЕЛИ
CANNES, FRANCE - MAY 14: Actress Blake Lively attends the Opening ceremony and the "Grace of Monaco" Premiere during the 67th Annual Cannes Film Festival on May 14, 2014 in Cannes, France. (Photo by Gareth Cattermole/Getty Images)

На 31 януари се отбелязва Международният ден на бижутера. Професионален празник празнуват майсторите, които правят живота ни по-красив.

Професията бижутер се нарежда сред най-древните, защото от незапомнени времена хората обичат да се кичат с красиви украшения. Първите такива прадедите ни са изработвали от материали, лесни за обработка – раковини, колиета от кучешки зъби, камъни или кожа …

Най- богатите и пищни декорации са принадлежали на племенния лидер. За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни. И до ден днешен произведенията на майсторите от онова време поразяват с красота и изящество. А традициите, чиито основи са положени от няколко поколения ювелири, продължават да се спазват и от съвременните бижутери, за които златото, среброто и диамантите не са знак за разкош, а просто работа, всекидневно занимание.