Начало Общество Най-мащабните пожари през 2022 г в областта са били на територията на...

Най-мащабните пожари през 2022 г в областта са били на територията на ДГС „Панагюрище“

СПОДЕЛИ

10 на брой са регистрираните през миналата година  пожари в горските и ловни стопанства на ЮЦДП на територията на област Пазарджик, като те са засегнали площ от 6 162 дка. Произшествията са възникнали на териториите на ДГС „Пазарджик“, ДГС „Панагюрище“ и ДГС „Алабак“. В останалите седем териториални поделения на предприятието през 2022г. няма възникнали пожари.

Най-мащабни са били на териториите на ДГС „Панагюрище“ и ДГД „Панагюрище“, където са бушували големи върхови пожари.

През отчетния период,  цифрата на произшествията в горските и ловни стопанства на ЮЦДП на територията на област Пазарджик е по-малка, но територията на засегната от пожарите горска площ се е увеличила пет пъти спрямо 2021г.   Служителите на териториалните поделения  са извършили  поддръжка и направата на 13 710 л.м. лесокултурни прегради и на 100 565 л.м. минерализовани ивици.

Основните причини за възникналите  горските пожари са гръмотевични бури, засушливи периоди през годината, човешката небрежност и почистването на ниви и пасища от земеделските производители.

За участие в гасенето на горски пожари,  финансови стимули през октомври 2022г. са получили 215 служители от 19 държавни и ловни стопанства. През декември са стимулирани финансово 268 души от 22 ДГС и ДЛС , които са участвали в гасенето на големия пожар на границата с Република Гърция.