Начало Общество 50 години поддържан резерват „Богдан”

50 години поддържан резерват „Богдан”

СПОДЕЛИ
На този ден през 1972 г. е обявен поддържан резерват „Богдан“ с цел опазването на вековни букови гори. Средната им възраст е около 150 години. Той е единственият резерват на територията на Средна гора. Разположен е в Същинска Средна гора, около най-високата ѝ точка – връх Голям Богдан (1604 м). Намира се в в землището на гр. Копривщица, като общата му площ е 114,8 ха.
В територията на резервата се определят три типа местообитания – широколистни (букови) гори, покрайнини на гори и открити (затревени) терени. И трите типа представляват местообитания на застрашените, редките и реликтните животински видове в района. От земноводните застрашен вид е алпийския тритон, от птиците застрашени видове са: лещарка, малък креслив орел, царски орел, ловен сокол, белогръб кълвач, алпийска чучулига. Тези видове са включени в Червената книга на България.
В буковите гори често срещани животински видове са дъждовникът, обикновената чинка, буковият певец, голям пъстър кълвач, а в откритите части – червеногърбата сврачка, обикновената кукувица, обикновеният мишелов, сивата овесарка, сърната и др.
От растенията интересни видове са елвезиевото кокиче, видове орхидеи като бял главопрашник, дълголистен главопрашник, истинска гнездовка, обикновен салеп, бъзов дланокоренник и др.
На територията на резервата се намира историческата забележителност „Детелинова грамада“.
Поддържан резерват „Богдан“ е изключително държавна собственост. Той е част от две защитени зони по Натура 2000 – Защитена зона „Средна гора“ за опазване на природните местобитания и на дивата флора и фауна и Защитена зона „Средна гора“ за опазване на дивите птици. Режимът му на опазване е регламентиран от Закона за защитените територии.