Начало Бизнес Ден на благодарността към ветераните от НТС по минно дело и 75-годишнината...

Ден на благодарността към ветераните от НТС по минно дело и 75-годишнината на списание “Минно дело и геология” бяха чествани в София

СПОДЕЛИ
Ден на благодарността към ветераните от Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и 75-годишнината на списание “Минно дело и геология” бяха чествани днес в София.
Поздрави за двойния празник отправиха инж. Ивайло Василев, директор “Инвестиционни проекти и развитие”, и инж. Стойо Боснев, ръководител на отдел “Минно инженерство” в “Асарел-Медет”.
Д-р инж. Кремена Деделянова, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, благодари на ветераните от научната общност и посочи, че и занапред науката ще помага на индустрията при преодоляването на предизвикателствата. Тя връчи традиционните почетни отличия, като първата награда бе за проф. Надежда Давчева-Илчева, първата българка – обогатител, завършила в Чехия и участвала в изграждането на поколения минни специалисти. За 75-годишния път на списание “Минно дело и геология” разказа доц. д-р Иван Митев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, който благодари на поколенията автори, редактори, рецензенти и партньори.
“Нашата индустрия осигурява топлото и светлото и дава суровините за технологиите на бъдещето”, обобщиха научните ветерани от бранша и отново посочиха колко е важно минното дело за суровинната независимост на страната. На чаша вино те се върнаха към спомените от миналото, но не забравиха да погледнат и към бъдещето – с пожелание новите минни специалисти да наследят тяхната упоритост, сила и желание за развитие.