Начало Общество 581 са регистрираните с COVID-19 у нас, 16 са новите положителни проби

581 са регистрираните с COVID-19 у нас, 16 са новите положителни проби

СПОДЕЛИ
Реклама

16 са новите открити заразени за последното денонощие. 6 от тях са болница. 496 са изследваните проби. До момента у нас са регистрирани 581 положителни за коронавирус. Увеличението спрямо предишния ден е с 2,8%. Това съобщи на брифинга на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Няма нова област сред огнищата на COVID-19.

В София установените с коронавирус са 11, в Стара Загора – 3, в Пловдив – 1 и в Кърджали – 1.

32 души от медицинския персонал са дали положителни проби. Новият установен е клиничен лаборант от София. Общо 5,5% са заразените здравни специалисти.

Излекуваните у нас са 42 – 27 мъже и 15 жени.

Последната жертва, за която беше съобщено снощи, е мъж, с множество придружаващи заболявания, приет по спешност в УМБАЛ „Св. Анна“.

Към момента в болница 213 пациенти, от които 21 в интензивни отделения, съобщи Мутафчийски.

„За първи път в своята история японски премиер дойде в България – съобщи премиерът Борисов, след въпрос за ефективните медикаменти за лечение на коронавируса. – Българската индустрия произвежда в пъти по-качествени продукти от великите империи. И когато дадеш 5 или 10 защитни облекла се приема като красив жест и се помни десетки години. Затова съм казал днес да пратим облекла за братята ни от Северна Македония, за медиците им на първа линия. По лекарствата, толкоз“, обобщи Борисов.

Масово тестуване в Банско

Днес съм разпоредил на щаба да започне масирано тестуване, така както препоръчват специалистите, съобщи премиерът.

Тъй като има епидемиологични данни от Банско, защото има хора, развили заболяването, ще бъде направено изследване, за да се види, там където са се срещали заболелите, има ли изграден имунитет, имали ли са контакт с вируса, съобщи проф. Кантарджиев.

Ще се използват бързи тестове, уточни Борисов, за да се установи има ли хора с изградени антитела.

Той съобщи още, че преди няколко дни е разговарял с президента на Южна Корея.

„Знам, че са ги тествали масово, но това не им помогна, заяви премиерът. – Истински се радвам, че дойде време да ме сравняваме с държавите, с които не съм си мислил, че можете да ме сравнявате – с Южна Корея, с Германия. Вече никой не ни сравнява с Италия, Испания, Гърция“, допълни той.

По думите му първите адекватни мерки в Европа са били въведени в България.

„С доц. Мангъров сме добри приятели, от много години, той ще дойде да говорим по-късно, съобщи изненадващо Борисов. – Не ми е приятно след като имаме толкова добри отношения с него, в обществото да се създава обратното впечатление.“

Министър председателят съобщи още, че в Бавария, „майката на моторите“, е започнало тестуване с нов бърз тест. 150 евро е цената на теста, „без машинката“, уточни той. Според него, в процентно отношение, у нас са направени точно толкова тестове, колкото и в Германия.