Начало Здраве Панагюрище на трето място в страната по достъпност на здравни услуги

Панагюрище на трето място в страната по достъпност на здравни услуги

СПОДЕЛИ
Реклама

В Панагюрище на 123-ма души от населението се пада по един лекар

Броят на пациентите, които се падат на един лекар може да се ползва за измерител на достъпността на здравни услуги, заедно с други индикатори.

Картата на този показател е доста шарена, което от своя страна означава, че разпределението на здравния персонал е доста неравно, като варира от един лекар на 101 души в Плевен, благодарение на медицинския университет, до един лекар на 6572 души в Горна Малина. Повечето общини спадат в диапазона между 500 и 1500 души на един лекар.

На първите три места са общините Плевен (101 души на един лекар), Пловдив (121 души на един лекар) и Панагюрище (123 души на един лекар). Тенденцията в Панагюрище е силно положителна, което е провокирано от големите инвестиции в местната болница през последните години. 

За 11 години показателят за община Панагюрище се е подобрил над 4 пъти

 За сравнение, през 2009 г. на един лекар в Панагюрище са се падали не по 123, а по 502-ма души, което означава, че индикаторът се е подобрил над 4 пъти за последните години. Причини за силно изразената позитивна тенденция са трансформацията на болницата, голямата инвестиция в общинското здравеопазване и привличането на лекари, коментира днес Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика.

Прави впечатление, че гъстотата на лекарите е най-висока в областните центрове, в следствие на струпването на болниците в тях. Обратно, в общините близо до тях, както и в планинските и граничните територии медицинският персонал е по-малко.

Източник на данните:
НСИ