Начало Общество 60% от педагогическите специалисти страдат от бърнаут

60% от педагогическите специалисти страдат от бърнаут

СПОДЕЛИ

Тревожните данни от първото национално представително проучване бяха представени от председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Българските учители са подложени на сериозен стрес, който води до доста голямо изхабяване. 60% от педагогическите специалисти страдат от синдрома на прегаряне. За сравнение в Европейския съюз засегнатите от т.нар. бърнаут в сферата на образованието са около 35 на сто.

Тревожните данни от първото национално представително проучване бяха представени днес в Пловдив от д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Проучването е обхванало около 3 хил. педагози от всички области на страната и от всякакви възрасти. То е по идея на синдиката, Министерство на образованието и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

На първо място като стресов фактор за педагозите се оказва прекомерното административно натоварване. Проучването установява, че 9 от 10 учители страдат заради голямата бумащина. Следва агресията и апатията от децата в час. „В българското общество години наред се шири притчата, че училището трябва да стане нещо много интересно и забавно, като цирк, и между другото учениците да научават нещо. В същото време обаче арсеналът на учителите за въздействие е ограничен”, посочи д-р Петров. Разминаването на тези очаквания с реалността в класната стая води до апатията на учениците, а за това според специалистите вина имат и родителите.

Друг стресор е трудното партньорство с родителите. „Истината е, че 80-85% от родителите си партнират добре с педагозите. Но има едни 15 процента, които подават жалби в министерството и Регионалните инспекторати по образование, не пропускат всяка възможност да атакуват директори и учители, дават препоръки за учебниците”, обясни председателят на синдикат „Образование”.

Сред стресорите, които водят до хроничен стрес, са и часовете извънреден труд (над 55 седмично), както и лошата комуникация с институциите.

Според специалистите от КТ „Подкрепа” увеличаването на заплатите няма да помогне за привличане на млади хора в училище, затова е много важно да се работи за създаване на компенсаторни механизми за справяне с бълнаут ефекта.

Източник