Начало Общество 7 начина, по които кучето ни казва, че ни обича

7 начина, по които кучето ни казва, че ни обича

СПОДЕЛИ

Кучетата са от хилядолетия с хората и са развили свой език и начин на поведение, когато са край нас. Ако сте горд стопанин, знаете, че те винаги намират начин да покажат чувствата си – кога са ядосани, уплашени, ентусизирани. Ако се отнасяте грижовно, любящо и справедливо към тях, ще срещате повече от тези знаци и не се колебайте, а докажете в такива моменти и своята любов към тях.

1. Взира се дълго в очите ви. Кучетата се стремят да разбират стопаните си, за да заслужат любовта и грижата им. Понякога те просто сядат срещу нас и продължително ни гледат. Контактът очи-в-очи установява дълбока връзка между куче и човек. Ако кучето направи такова нещо, не отвръщайте поглед и влезте в неговия режим, усмихнете се, погалете го, кажете нещо с нисък, гальовен глас. Кучето ще го оцени.

2. Носи ви любимите си играчки. Това невинаги е покана за игра, дори да маха с опашка. То ви поверява най-любимите си неща, това е също знак на доверие. Приемете я, огледайте я, оправете нещо по нея и му върнете, отново придружено с потупване и усмивка. А понякога наистина иска да играете и директно ви подканя, гледайки към врата и скимтейки. Това показва, че наистина му е забавно с вас.

3. Копира движения и мимики. Вдига вежди, кокори се, „усмихва се“, поставя глава над лапите и ви поглежда изпод вежди, крие муцуна в лапи, както ние – лицето си в шепи. Хиляди неща, които кучетата правят като нас. Огледалното имитиране е част от опитомяването на кучето през всичките тези години. Така то знае, че ще се сближи с вас – ако прави, каквото правим ние. Знае, че намирате това за интересно, забавно и че то ви ласкае. Може да продължите играта и докато то продължава – това му доставя огромно удоволствие.

4. Гушка се или направо си спи при вас. Най-голямото доверие е да споделиш беззащитността си, докато спиш, в чужди ръце. Кучетата, които не просто слушат, но обичат стопаните си, спят при тях. Когато ви виждат на дивана, те най-невъзмутимо се настаняват в скута ви и се гушват, понякога дори около шията ви. И като с децата, трябва да решите дали да го позволите, защото вероятно искате човек да спи в леглото ви също от време на време.

5. Маха с опашка, когато е край вас. Не когато дори общувате с него, а когато се разминавате в коридора и вие си вършите вашите неща, а то – неговите или се разхождате заедно. Махането с опашка е най-позитивният сигнал, който кучето дава. Означава, че се чувства комфортно, просто защото е край вас. Когато се разнежите, най-щастливото куче на света се обръща на гръб и ви оставя да го почешете по корема.

6. Наблюдава ви спокойно, когато излизате от вкъщи, и докато ви няма – не прави бели. Когато кучето е убедено в любовта ви, то знае, че ще се върнете, че няма да го забравите. То не се стреми да привлича вниманието ви с бели и разни неща, които не са му забранени.

7. Обаче когато се прибирате или ви е нямало дълго време, то е лудо от щастие.