Начало Бизнес „Асарел-Медет“АД: Нямаме отношение към проекта в площ „Свобода“

„Асарел-Медет“АД: Нямаме отношение към проекта в площ „Свобода“

СПОДЕЛИ
restorant

„Асарел-Медет“АД няма отношение към проекта за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Свобода“ на компанията „България алфа“ ЕАД, това съобщават от медодобивното предприятие на официалната си страница във Фейсбук. В съобщението се пояснява, че то е в отговор на постъпили запитвания. 

Чрез местното си дружество „България Алфа” ЕАД канадският гигант Mundoro ще инвестира над 800 000 лв. в търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Свобода“ в област Пазарджик. Това става ясно от решенията на Министерски съвет вчера. Миналия октомври компанията e спечелила  търга за площта „Свобода“ в района на Панагюрище.

Разрешението за търсене и проучване, одобрено от правителството, се предоставя за срок от 3 години, като за този период дружеството ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта, разположена на територията на Панагюрище, Лесичево, Пазарджик и Стрелча, област Пазарджик.

По информация от сайта capital.bg  Mundoro Capital, която търси и проучва руди в югоизточната част на България, е предоставила опция на друга компания да придобие оловно-цинковия й проект „Саже“, който е част от площта „Звезда“ в югоизточната част на страната. Това става ясно от официално съобщение на дружеството, чиито акции се търгуват на борсата в Торонто. Името на партньора в евентуална сделка не се посочва, но се разбира, че става дума за непублична компания, която не е свързана с Mundoro. Според условията на сделката въпросната компания ще направи за своя сметка най-малко 1000 метра сондажи на мястото и след това ще разполага с един месец, за да потвърди писмено желанието си да купи проекта от Mundoro. При сключване на договор дружеството ще заплаща на Mundoro авансови такси в началото на всяка година до започване на добива. След това Mundoro ще получава 2% от т.нар. net smelter returns, т.е. приходите от продажбата на метал.

По думите на главния изпълнителен директор и президент на Mundoro Теодора Дечев сделката отговаря на стратегията на компанията да работи с партньори по избрани проекти, като в същото време запазва 100% собственост върху ключова част от портфейла си. Компанията държи правата за проучване в над 10 площи в България, Сърбия и Мексико, а основният й фокус са медно-златните находища.

Проектът „Саже“, който се намира в района на Кърджали, е проучван през 60-те години на миналия век и е експлоатиран като находище на олово и цинк (с мед и сребро като странични продукти) в продължение на 8 години до 1992 г. Тогава рудникът е закрит като безперспективен за развитие по технологични причини.