Начало Общество Панагюрище отбеляза тържествено 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Панагюрище отбеляза тържествено 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

СПОДЕЛИ

Тържественото честване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на Република България започна на площад „20-ти април“ с издигане на националното знаме от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, под звуците на химна на Република България.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ бе отслужен Благодарствен молебен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Манолов.

Пред Вечния огън бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

„На  22  септември  1908  година в  тържествена  обстановка  в  старата  столица Велико Търново България отхвърля васалната си зависимост от Турция и провъзгласява пълен държавен суверенитет. Фердинанд, в присъствиетом на министрите, прочита Манифест за провъзгласяване на независимостта. В него се отбелязва „Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея… държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.” Народът ликува.

В този ден дворцовият секретар Чапрашиков телеграфира от София на Фердинанд: „Ентусиазмът на целия град е неописуем, необуздан. Всички улици и  площади задръстени с тълпи народ, който взаимно се поздравява с „честито царство“ и вика „ура“…“.

Погледнат от дистанция на времето, актът  на  22  септември не само  установява равноправно положение на българската държава в международния  живот. Той повдига достойнството на народа ни, стимулира националното ни самочувствие. Това е отговорност и е дълг към предците и нашите наследници.

Обявяването на независимостта на България през септември 1908 година изправя Европа и Балканите пред свършен факт.

На първо място, независимостта се разви като пряко продължение на националноосвободителните борби от времето на Възраждането. На второ място, независимостта е и пряко продължение на Съединението. На трето място, независимостта успя, защото в този труден момент българският народ и партии подкрепиха „кабинета на Ал. Малинов”, който успешно я доведе до финала.

Като погледнем назад в миналото от висотата на днешния ден, ще видим, че нашият народ е преживял през дълголетната си история епохи на възход и упадък, на тъги и радости. Периодът края на ХIХ и началото на ХХ в. се откроява като най-успешната и плодотворна епоха в новата ни история. Трудно е дори да се изброят всички постижения през това време. Достатъчно е само да споменем, че тъкмо това е времето на укрепването и съзиждането на модерната българска държавност.

Днес край този мемориал ние отдаваме своята почит и признателност към всички, които защитаваха българския национален идеал. Отдаваме почит към мъдростта и достойнството на нашите деди. Достойнство и мъдрост, които са от изключително значение в нашето съвремие. Примерът на предците ни е доказателство, че историята е поглед към нашето бъдеще, към преоткриването, към развитието и към отстояването на нашата идентичност в голямото многонационално семейство на обединена Европа.

Да помним и тачим творците на святото дело – Независимостта!“, каза в словото си доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище.

В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите ще бъдат положени венци и цветя.

Тържественото отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на Република България продължи в 20:30 часа на площад „20-ти април“ с концерт-спектакъл „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.