Начало Общество 75 години от смъртта на полк. Димитър Списаревски

75 години от смъртта на полк. Димитър Списаревски

СПОДЕЛИ
Днес се навършват 75 години от подвига на Димитър Списаревски. На тази дата през 1943 г. на височина от около 8000 метра групировка от 150 американски бомбардировачи B-24 Liberator (Б-24 „Освободител“) се насочва за поредната „терористична бомбардировка“ на София, както операциите се наричали в английските военни планове.

Българските летци изправят с едва 36 машини срещу 200 вражески аероплана. Димитър Списаревски нанася унищожителен таранен удар със своя изтребител на водещия формацията тежък американски бомбардировач, който се разцепва и се разпада във въздуха.

В бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк е записано точно и ясно: „Поручик Димитър Списаревски… увлечен от желанието си да свали колкото се може повече противникови машини, при една от атаките си с пълна скорост се блъсва в неприятелски бомбардировач „Либерейтър“ и двата самолета падат на парчета в околностите на село Долни Пасарел.

Така намира смъртта си един от най-добрите летци, като остави името си в историята на българската изтребителна авиация и разнесе славата на българина – храбрецът и живата торпила Димитър Списаревски“.