Начало Общество 8 март – Ден на жената, красотата, правата и борбата

8 март – Ден на жената, красотата, правата и борбата

СПОДЕЛИ

8-mart-den-na-jenata

По улиците се разнасят букети с цветя и подаръчни торбички. Детска ръка старателно рисува картичка и изписва с цветни моливи „Честит 8-ми март, мила мамо!“. Един малко по-специален ден за нежния пол. В този ден всяка жена е специална, по-обичана, по-красива и по-щастлива.

Март е женски месец – времето се променя, както настроението на жената. Още на 1 март всяка жена си избира един ден от този месец и каквото е времето в деня й, такава ще бъде жената през цялата година – слънчева и засмяна или студена и мразовита.

Датата 8 март съвсем не е случайно избрана. Свързана е с първите опити на жените да търсят своите права. На 8 март 1857 г. жени от текстилни и шивашки предприятия в Ню Йорк се вдигат на протест срещу ниските заплати и лошите условия, в които работят. Полицията прекратява протеста, но две години по-късно, пак през март, жените успяват да създадат първи работнически синдикат, който да защитава правата им.

В този празничен ден всяка жена трябва да благодари за правата, които има, за свободата, на която се радва, защото преди години нейните прабаби са се борили, за живота, който има днес. Но и да се замисли за жените, които днес все още живеят в робство.

С течение на времето 8 март се превръща в международен ден на жената. Ден, в който жените получават международно признание за политически, икономически и обществени постижения.

8-mart2-37283-500x334

Мили дами, бъдете горди и достойни жени. Не забравяйте, че имате права, бъдете борбени, но не губете нежността си. Помнете, че вие сте силни, просто вашата сила не е физическа, а в магията на думите, в майчините ласки, красивите извивки, в бързо бликващите сълзи и непримиримото туптящо сърце. Вашата сила е в слабостите, които имате!

Горда съм, че съм родена Жена!

Блага Димитрова

1 КОМЕНТАР

  1. От Панагюрище, в последно време, се заговори за национално съзнание, за патриотизъм и национални ценности. Това е значимо и свързано с изграждане на културно историческа ценностна система в младите хора. Какво обаче се случва с честването на типични православни празници. Кой, налага тяхната подмяна?. „Трифон зарезан“ превъплатихме в св. Валентин. денят на майката – благовещение, заменихме с „денят на жената“, в международният ден на труда, честваме годишнина от „Априлското въстание“ и т.н.
    Благовещение е християнският празник на майката и жената. Той се отбелязва на 25 март. Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил и й съобщил, че ще роди Божи син. Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин Великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”.
    Благовещение – християнският ден на майката
    Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде нещо зелено – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.
    Благовещение – християнският ден на майката
    Благовещение – християнският ден на майката С празника са свързани и редица поверия за предстоящата година. Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година. На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. 25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца се пробиват ушите и се бележат животните. Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.
    Благовещение – християнският ден на майкатаСпоред поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. „Събуждат се и излизат от дупките“ и змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“.
    Благовещение – християнският ден на майката Независимо дали ще решите да спазите някои от обичаите и поверията на Благовещение, ви предлагаме поне да поздравите отново майка си. Всяка една майка, религиозна или не, би се зарадвала на жест на внимание и в не чак толкова популярния женски празник.




    0



    0