Начало Общество 8 са новите случаи на коронавирус от последните часове

8 са новите случаи на коронавирус от последните часове

СПОДЕЛИ

8 са новите случаи на коронавирус от последните часове. С това общият брой открити заразени става 354, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи не са тежки, повечето са контактни лица, потърсили медицинска помощ или с тестове, които са направили по собствена инициатива.

Един пациент е потвърден в Сливен, той се е върнал от пътуване в Ню Йорк. В Благоевград заразените са 10, в Бургас 14, във Варна 17, Велико Търново 2, Габрово 2, Добрич 6, Кърджали 5 с един нов случай от снощи, Кюстендил 2, Ловеч 1, Монтана 16, Пазарджик 7, Перник 5, Плевен 8, Пловдив 21 и там нов случай, Сливен 4, Смолян 7, в София са 221 – от последното денонощие новооткритите случаи са 13. в Стара Загора има двама души заразени с коронавирус, в Хасково един, в Шумен трима.

В болница са 127 души, от които 13 са в интензивни отделения, интубирани.

Излекувани са 15 души, заедно с последния случай, който е от Пловдив, съобщи ген. Мутафчийски.

Симптоми за тестване

В САЩ ако един болен има двустранна пневмония и температура 38 градуса, с влошени показатели на кръвната картина, дори не се прави тест, а се приема диагноза „коронавирус“, заради невъзможност да се извършват тестовете, каза проф. Мутафчийски. Германия прави най-много PCR тестове, но там е един от производителите. Навсякъде се разработват методики за по-бързо тестване с PCR.

Нашите възможности са около 1200-1300 теста на ден.

Правото на движение

Много хора смятат, че им е отнето правото на движение, получавам по 100 имейла и няма да отговарям повече, защото нямам време, коментира след въпрос шефът на щаба. Асолютно безотговорно е да се разхождаме, хората би трябвало да ходят да пазаруват например на 3 дена веднъж, да излизат до аптеката, до банката или на работа, да се съсредоточим върху това. Целият свят е пандемия, ние се разхождаме, заяви ген. Мутафчийски.

Възможно е уведомяването за издаване на разрешителни за движение да става с смс по принципа на зелена и синя зона. Това е въведено в Гърция, поясни той. Ситуацията е нестандартна и със стандартни мерки не може да бъде преодоляна. Мерките за физическо дистанциране са категорични, макар да има огромни неудобства. Това е единственият начин да се предпазим, обобщи шефът на щаба.