Начало Общество 80% от пшеницата в област Пазарджик е прибрана. По-ниски добиви на по-ниски...

80% от пшеницата в област Пазарджик е прибрана. По-ниски добиви на по-ниски цени отчитат в бранша

81
0
СПОДЕЛИ
restorant

7303-632x358

80% от пшеницата в област Пазарджик е прибрана. Това са съобщили за вестник „Знаме“ от Съюза на производителите на зърнени и маслодайни култури в областния град. 

Председателят на браншовата структура инж. Ангел Миндачкин, в интервю за медията, е уточнил, че средният добив от ечемика тази година е 390 килограма от декар, от пшеницата 375 килограма от декар, от рапицата около 190 килограма от декар. Миндачкин е подчертал, че за нашия район добри са добивите, които надвишават 200 килограма от декар.

Като причина за по-ниските добиви той е изтъкнал прекомерно преовлажняване. В следствие на него при насажденията са се появили гъбни заболявания. Трудна е била жътвата и заради полегналите посеви, вследствие на бурите и дъждовете.

Цените на хлебната пшеница в момента варират около 260-270 лв. за тон в сравнение с миналата година, когато пшеницата се е изкупувала на 310-320 лв. за тон. Цената на пивоварния ечемик е 250-260 лв. за тон, при миналогодишна 300 лв. на тон. Фуражният ечемик се изкупува на 240 лв. за тон, при 290 лв. за тон през 2013, фуражната пшеница 250 лв. за тон, при цена от 280 лв. за тон през 2013 година. Рапицата тази година се изкупува на 600 лв. тона, в сравнение с миналата година, когато цената е била 650 лв. за тон.

Според Ангел Миндачкин не е изключено да има картелно споразумение между търговците на зърно у нас, което да обяснява ниските цени на реколтата. Падането на цената на зърното той обяснява и с завишеното производство в световен и европейски мащаб. Той е уточнил, че очаква цената да се вдигне, тъй като пшеницата в Южна България е с по-добри показатели в сравнение с добитата пшеницата в Добруджа и Северна България.

Според него България произвежда достатъчно пшеница и нуждите на вътрешното потребление ще бъдат задоволени. На страната трябват около 2.2 милиона тона пшеница, които ще бъдат произведени. Възможно е да постарада само износът, което също не е маловажно, тъй като той формира немалка част от Брутния вътрешен продукт, който се отразява на икономиката на страната като цяло.