Начало Култура Известни са имената на децата и учениците с изявени дарби от община...

Известни са имената на децата и учениците с изявени дарби от община Панагюрище, които ще получат стипендии

13
0
СПОДЕЛИ
restorant

1621685_10202198980194250_1369418527_n

Със Заповед №454 от 7 юли 2014 година кметът на общината Никола Белишки е утвърдил списъка за 2014 година за финансова подкрепа, съобразно изискванията на Наредбата и Правилника за условията и реда за осъществяване на закрила на деца и ученици с изявени дарби.

Носители на стипендиите в областта на науката и техниката са Радина Костадинова за първо място в областен кръг на Олимпиада по химия (последен кръг) и втори резултат в групата 7-12 клас на Олимпиадата по химия за 2014 година и първо място на конкурс “Водата – извор на живота” за 2013 година. В областта на изкуството стипендия ще получи Габриела Шкодрева – първо място на международен конкурс “Орфеева дарба” в София, първо място в Родолюбие`2014, второ място в международен конкурс “Изгряват звезди” в Петрич, първо място в Родолюбие`2013. В областта на спорта Никола Петкански за завоювани първи места на Държавно първенство по самбо за юноши младша възраст за 2013 и за 2014 година.

Община Панагюрище ще връчи още две едногодишни стипендии – по 135 лева на месец за всяка. Едната е на Нелина Петришка – първо място ученически игри по тенис на маса – индивидуално, първо място смесени двойки Държавно първенство по тенис на маса и първо място Олимпийски надежди. Втората стипендия е на Иван Хърков– първо място в Държавен личен отборен шампионат по самбо – София, трето място на Европейско първенство по самбо в Гърция за 2013 година и първо място ДЛОШ по самбо и трето място на Световно първенство по самбо в Испания за 2014 година.

Присъдени са и 167 индивидуални стипендии за еднократно подпомагане в различните области – наука и техника, изкуство и спорт. Общият размер на стипендиите и стимулите за финансова подкрепа е 13 960 лева.

Общо 184 искания са били подадени за разглеждане в Общинска администрация – Панагюрище. Комисия в състав – председател Нора Кунчева, директор Дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности” в Община Панагюрище и членове: Нонка Филина – главен експерт “Социални дейности”, Недялка Наплатанова – председател на постоянната комисия по образование, култура, спортни и младежки дейности при Общински съвет, Юлия Богоева преподавател по музика и Георги Атанасов – управител на “Спортни имоти” е утвърдила имената на даровитите деца, които ще бъдат наградени.

През 2014 година ще има още един прием на искания за финансово подпомагане на деца и ученици с изявени дарби от община Панагюрище. През месец октомври в Общинска администрация – Панагюрище ще се приемат нови искания, а комисията ще заседава в началото на месец ноември.

Проект „Звезден клас“ се реализира с изключителната подкрепа на „Асарел-Медет“ АД, които удвояват средствата от Общинската субсидия за трета поредна година по силата на Дарителски договор и на „Оптикс“ АД, които за първа година стават част от инициативата.