Начало Общество Времето: Очаква ни дъждовен петък

Времето: Очаква ни дъждовен петък

СПОДЕЛИ

Днес през деня ще има значителни валежи от дъжд в Централна България. Почти без валежи ще остане в източните райони. С умерен, в източните райони и поречието на Дунав и временно силен вятър от изток-североизток ще продължи да застудява. Дневните температури ще са почти без дневен ход. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, максималните – между 7 и 12 градуса.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и бавно ще се повишава.

 Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен в 12 области в страната. В Благоевград, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен и София-град количествата на валежите ще са между 20 и 35 л/кв.м, а в планинските части могат да достигнат и до 50 л/кв.м.
Над планините ще е облачно с валежи от дъжд, по-значителни в Рило-Родопската област и на места в централните райони на Стара планина. Над около 1700 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен и временно силен югоизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 4 градуса, на 2000 метра – около 1 градус.

През почивните дни облачността ще се задържи значителна, но валежи ще има на малко места и ще са предимно слаби. Вятърът ще отслабне, ще се задържи от североизток, по Черноморието – от север-североизток. Минимални температури и през двата дни – предимно между 3 и 8 градуса. В събота дневните в Северна България ще са без особен дневен ход, в Южна максимални – между 8 и 13 градуса. В неделя слабо ще се затопли.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg