Начало Общество Православната църква отбелязва паметта на Св. Александър Невски

Православната църква отбелязва паметта на Св. Александър Невски

СПОДЕЛИ
Александър Невски

На 23 ноември, когато Православната църква отбелязва паметта на св. благоверен княз Александър Невски, Патриарската катедрала „Св. Александър Невски“ ще отбележи своя храмов празник и 95 години от освещаването на катедралата.  Тя е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров.  Основният камък бил положен на 19 февруари 1882 година. Катедралата е осветена доста по-късно – през 1924 година – в три поредни дни, тъй като в храма има три престола.

По този повод в храма ще бъде отслужена Архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква и председател на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала.

Празникът започва днес с Всенощно бдение. Началото на Литургията е в 9.30 часа.

С честването на храмовия празник ще бъде отбелязана и 95-та годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник.

Свети Александър Невски е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст.  Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година. Името му означава защитник на мъжете и воин на вярата.