Начало Култура ПОЕТИЧНО-МУЗИКАЛНИ ДИАЛОЗИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

ПОЕТИЧНО-МУЗИКАЛНИ ДИАЛОЗИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

СПОДЕЛИ
Снимка: Община Панагюрище

В навечерието на 24 май, поетично-музикални диалози между Мария Бегова, Желязко Гагов и Борис Жеков събраха в понеделник вечер в музикалната зала на читалището почитатели на поезията и музиката от Панагюрище.

След встъпителните думи на Мария Бегова, която вече 10 години е водещ на Литературния салон, истинското начало на вечерта постави Магдалена Джолова, която прочете стихотворението „Буквите“. Последва рецитал на тримата автори, които се редуваха, допълваха, разменяха реплики и помежду си, и с публиката. Стихове, музика и размисли се съчетаваха и се сляха в едно цяло, което зареждаше с заразяваща емоция и енергия цялата зала. Темите, по които водеха своите диалози бяха език и вяра, родина и свобода, деца и родители, любов и приятелство, щастие и смисъл на живота и др. Стана ясно, че стиховете на Мария Бегова и Желязко Гагов имат не само общи теми, идеи и настроения, но се срещат и на чисто лексикално равнище, утвърждавайки едни и същи универсални ценности. Същите общочовешки проблеми търси и Борис Жеков, творейки своите песни по свои или по текстове на други автори. Със своите изпълнения тримата развълнуваха публиката, а любими песни я изправяха на крака.

Борис Жеков и Желязко Гагов проявиха разностранните си дарби – Борис прочете свой превод от френски, а Желязко посвири на пиано, докато Мария четеше стихотворението „Концерт“. Двамата пък прочетоха по едно нейно стихотворение. Освен поезия и музика, двамата имат още една обща страст – рисуването. Така в разговорът за изкуството бе въвлечен и художника Стайо Гарноев, който пък има илюстрация в една от книгите на Мария. Когато диалозите приключиха, Желязко Гагов и Мария Бегова подаряваха книги и раздаваха автографи. И съвсем на края на вечерта, за тези, на които не им се тръгваше от залата, Борис Жеков изнесе половин часов самостоятелен концерт.

Екип на ПИА