Начало Коментари сесия

сесия

СПОДЕЛИ

"Ще заведа дело за клевета срещу  лидера на БСП в Панагюрище и общински съветник Станимир Велчев" – това заяви вчера от трибуната в сесийната зала кметът Никола Белишки. Повод за тази закана стана изказването на Велчев по време на дебатите, съпътстващи решението за вдигане цената на водата. Партийният лидер заяви, че "Заради партийни игри" на кмета Белишки "В  и К" е загубило 70 000 лв., защото предложението за повишаването на цената не е внесено още през февруари. В отговор Белишки даде няколко минути срок на Велчев да се извини за думите си. След като не получи извинение, кметът отново декларира намерението си да се обърне към служителите на Темида.

 

Нова, по-висока цена – 1.33 лв. без ДДС, ще плащаме за кубик вода от 1 октомври. Това решение бе взето на вчерашното заседание на Общинския съвт. В момента цената на 1 кубик е 1.19 лв без ДДС. Новата цена от 1.33 лв е пределната, определена през февруари с решение за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По време на дебатите стана ясно, че основната причина за ценовия скок е повишението на цената на електроенергията от 1 юни, т.г. Токът за небитови абонати, ползващи средно напрежение, се е повишил, а електроенергията формира около 50% от разходите на местното водоснабдително дружество – това съобщи управителят на "В и К – П" Марин Вулев. Той обясни, че скокът е неизбежен, въпреки, че са предприети редица мерки за ограничаване на разходите. През миналата година са подменени три от помпените съоръжения в подебните стнации с нови и по-икономични. Освен това е саниран трихилядният резервоар в местността "Ушите", което позволява, в него да се акумулира вода през нощта, като се използва най-ниската тарифа. Вулев заяви още, че има сериозен ефект от сключените договори за разсрочено плащане, най-вече с жителите на ромските квартали, които години наред не бяха плащали вода. Тече и кампания за подмяна на водомерите, което също е повишило приходите на дружеството.

Парична помощ от Общината – за не повече от три деца

Общината ще подпомага финансово раждането на първо, второ и трето дете. За всяко следващо общинска финансова помощ не се полага. Това решиха вчера общинските съветници. Предложението е на кмета Никола Белишки.

С промяна в Правилника за стимулиране на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, вчера бяха определени размерите на отпусканата помощ: за първо дете – 600 лв, за второ и трето – 400, а за близнаци – 1200. До сега в Правилника нямаше ограничение за бройката на децата, за които родителите могат да получат помощ. Остана изискването родителите да са пълнолетни, здравно оситурени и да нямат задължения към общинския бюджет. Бе удължен срокът за кандидатстване за общинската помощ, като за живеещите в България той се удължи от 4 на 6 месеца след датата на раждането, а за родените в чужбина панагюрчета, вместо досегашните 6 месеца, срокът става 1 година. Другото условие за получаване на помощ е поне един от родителите да е регистриран на постоянен адрес в общината, поне 5 години преди раждането на детето, а новороденото да бъде записано в регистрите на община Панагюрище