Начало Култура Бътовският Рогач или как се пази традиция (ВИДЕО)

Бътовският Рогач или как се пази традиция (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Денят е неделя. Сирница. Мястото – китното село Бъта. Денят е слънчев и ухае на приближаваща пролет. И ето, центърът полека се изпълва с хора, все по-близо и по-силно звучат омагьосващите звуци на чановете върху плашещите кукери. Появява се и символичния за Бъта Рогач – дървен скелет на четириного животно с глава и рога на елен, покрит с черга и окичен с много чанове и звънци, а кукерите играят под звуците на звънците и гонят злото. 

„Още в края на декември миналата година се говореше, че заради пандемията няма да има кукерски празник на Сирница. Ние обаче знаехме, че трябва да спазим традицията. С приятели и с желание всичко се постига ,най вече когато се отнася за традициите ни .“ – споделя Ангелина Нешева, която е собственик на малка шивашка работилница в Бъта и от години шие автентични народни носии и специфични униформи. „Имам усещането, че хората се хванаха за традицията като удавник за сламка. Въпреки пандемията, аз имах страшно много работа – бях затрупана с поръчки за изработка на кукерски костюми, особено детски. Самият факт, че родители дават по 300-400 лева за кукерски костюм, вместо да купуват на децата си китайски стоки, говори много. Искрата я има! Ще я бъде България!“ – категорична е Галя.

Уникалната атмосфера на празника пък е запечатана в кратко видео, заснето с дрон и монтирано безвъзмездно от Неделина Гулекова. 

„Видеото е любителско, това ми е страст от близките 2-3 години – да заснемам и да обработвам. От няколко години се канех да посетя този празник, но все не успявах. Тази година за първи път видях кукери на живо. Този обичай за мен е много вълнуващ и интересен, мило ми е за родината и се надявам традициите да останат живи (въпреки че днешните времена се опитват да не го позволяват). Затова реших да запечатам този момент.“ – споделя младата майка, която покрай грижите за малкото си дете, успява да сглоби клипчето.

А за всички нас посланието е кристално ясно. Докато пазим традициите, докато те живеят в нас , ще я има България !