Начало Общество Академик Георги Марков и Иван Гранитски – на среща-разговор за мястото на...

Академик Георги Марков и Иван Гранитски – на среща-разговор за мястото на Стрелча в Априлското въстание

22
0
СПОДЕЛИ

В дните на тържествено отбелязване на 140-та годишнина от Априлското въстание в Стрелча фокусът на вниманието отново бе насочен към значението и поуките от кратковременния и кървав Април 1876-та.

str160928a

На 28 април 2016 г.  в Младежки център – Стрелча се проведе среща-разговор с изтъкнатия български историк академик Георги Марков и управителят на издателство „Захарий Стоянов”  г-н Иван Гранитски, съобщиха от Общинската администрация.

Срещата бе открита от кмета на община Стрелча – г-н Стойно Чачов. Присъстваха историци, учители, краеведи , общественици. В началото единадесетокласници от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”  представиха чрез средствата на мултимедията своето отношение и поглед към събитията.
str160928c

Академик Георги Марков подчерта значението и  най-важните моменти  от Априлското въстание, както и съдбовната роля на Стрелча. Пренебрегването на Стрелча в историографията бе сред най-дискутираните теми.

След срещата-разговор бе представена ретроспекция на минали чествания в Стрелча от музейните работници от Исторически музей – Стрелча.

str160928b

Честванията в Стрелча ще продължат днес от 10:15 часа на площад “Добруджа”, където ще бъде извършен ритуал по издигане на националното знаме. В 10:30 часа ще има поклонение и поднасяне на цветя пред паметните плочи на участници в Априлското въстание. В 19:30 часа ще бъде проведена тържествена зара-проверка. Програмата по честванията ще завърши с историческа възстановка “Смърт или свобода 1876-та – Стрелча” в 20:30 часа.