Начало Култура Актьорът Георги Радомиров отбеляза два юбилея на сцената

Актьорът Георги Радомиров отбеляза два юбилея на сцената

СПОДЕЛИ

Снощи в голямата зала на Театър Дом-паметник големият български актьор и режисьор изигра за 120 път моноспектакъла „Греховната любов на Зографа Захарий”. С този спектакъл актьорът отбеляза два юбилея – 80- годишен житейски и 60 – годишен творчески път.  Един изключителен спектакъл по текст на Пламен Спасов, сценография на Здравко Димитров (гост от Народен Театър „Иван Вазов” ), който разказва за една романтична, много българска, много трогателна и тъжна любовна история – история за любов в живота и в смъртта – любовта на Захарий Зографа и зеленооката Християния от Самоков. Историята беше поднесена с лекота, много драматизъм, висок професионализъм и с нестихваща енергия от 80 годишния колос на сцената Георги Радомиров, който е и режисьор на постановката.

За един час публиката затаи дъх пред майсторски пресъздадената история. Мнозина не скриха възхищението си   от това как е възможно на 80 години човек да бъде толкова ентусиазиран и да показва толкова много  професионализъм,  млад дух и енергия.
Специално  да  поздрави юбиляра за празника беше дошла и проф. Ваня Бенчева от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Заедно с Георги Радомиров тя си спомни за 10-те години, в които са работили заедно в Русе и постановките „На дъното” и „Последните”.
„Това е един живот в името на изкуството, изживян достойно. Дейността му го прави актуален и значим за духовния живот на град Панагюрище. Многото му спектакли по повод разни годишнини и чествания, които са гордост за града са по негови идеи, сценарии и режисура. Този спектакъл, изпълнен с толкова вълнение, енергия и съкровена любов, която ние видяхме и тази вечер.” -подчерта Бенчева.

    "Жоро, възрастта не е порок. Обичай живота, както си го обичал до сега.Бъди здрав и жив и корав!" – Каза още проф.Ваня Бенчева

По повод своя юбилей големия актьор получи много поздравителни адреси, а ето и част от тях.

 „Човек е богат със своята цел, богат е със своя собствен дял, но не с това, което е взел, богат е с това, което е дал. Уважаеми г-н Радомиров, от името на съюза на артистите в България и лично от свое име ви поздравявам най-сърдечно с 80 годишния житейски юбилей, 60 години активна дейност посветени на театралната сцена. Пожелаваме ви още дълги години здраве и артистичен заряд. Вдъхновението и творческия дух да продължават да окриляват делата ви и всичко сътворено от вас”
Христо Мутафчиев  – председател на съюза на българските артисти

*****

 „Уважаеми г-н Радомиров, За нас е чест да ви поздравим за двойния юбилей – 80 години от живота, 60 години на сцената и да ви поднесем своето приветствие. За негово величество зрителят, всеки досег с изкуството е празник,магия, която го откъсва от ежедневието и го  пренася в света на идеи фантазия и красота. Само поетът знае какво се крие зад всяка усмивка, зад всеки жест или поглед. Безкраен път на усилия, търсения и труд. Времената са такива, че да устоим на жестоката действителност на икономическата стагнация  и да дадем отпор на колебанието на морала в обществото, ние трябва да се сражаваме с културния тон. Но днес на вашия празник, който е празник на цялото театрално съсловие, ние ви приветстваме. Припомняме си върховите постижения във вашата кариера.Поздравяваме ви за неуморния труд зад кулисите и репетиционната зала, затаяваме дъх в очакване на следващи роли. Личности като вас са институции. Вие учите по-младите си колеги, но и цялата общост на това, какво е красиво,какво е морално, какво е високо и действително стойностно. На 120представлениена прекрасното представление „Греховната любов на Зографа Захарии”, ние се обръщаме към вас с уважение и възхищение.Нека пребъде вашата свята любов към театралното изкуство! Пожелаваме ви успехи, свобода на мисълта, светлина в идеите, крепко здраве и гореща любов на вашата вярна публика! ” От трупата на Драматичен театър „Гео Милев”-Стара Загора

Актьорът получи още много други поздравителни адреси от колектива на театър Дом-Паметник, от Градска библиотека „Стоян Дринов”,  НЧ „Виделина – 1865”, НЧ ”Св.Св. Кирил и Методи – 1912”с. Оборище,  НЧ „Искра – 1872” с.Попинци, Женско Дружество „Райна Княгиня”, НЧ „Пробуда – 1872” с. Баня , Българския антифашистки съюз, „АсарелМедет”  АД, фирма „Оптикс”, и други, сцената бешеотрупана с цветя от многобройните му приятели и почитатели.

Ето какво каза много развълнуван и самият Георги Радомиров

Благодаря ви много, че сте тука приятели, ръководители, мили мои роднини, изобщо страхотно е, че се събираме в името на нещо добро, а доброто е театъра. През този мой театрален живот разбрах, че вие публиката можете без мен, защото няма незаменими, но аз без  вас не мога. През тези 27 години, в които се завърнах окончателно в нашия град, е имало и огорчения и разочарования, но аз не живея с тях.  Аз живея с доброто във вас българите, панагюрците, приятелите. Аз живея с доброто,което съм виждал от някои ръководители в нашето общество, аз живея с доброто у хората с които съм работил през последните години: читалищните деятели, с музея, много с библиотеката, със школата по изкуствата и с много хора. Благодаря ви, че бяхме заедно и се стараехме да бъдем професионалисти… Беше страшно заангажиращо и приятно. Тази вечер искам да благодаря на моята скъпа приятелка от детинство, която е внучка на учителка Венка, моята  приятелка г-жа Веселина Зумпалова – Ралчева, която е не само един чудесен наш съгражданин, но тя е един голям музикант. Благодаря и на моята дъщеря и нейното семейство, че се грижат за мен. Обичам ви!