Начало Общество Актуализиран е областният регистър на военните паметници

Актуализиран е областният регистър на военните паметници

СПОДЕЛИ

 Набират се дарения за изграждане на паметник на военните кореспонденти в Пазарджик.

На заседание на Областната комисия „Военни паметници“, председателствано от зам. областният управител Петър Белчев, беше обсъден и приет актуализираният вариант на Областен регистър на военните паметници в област Пазарджик. В заседанието участваха експертите от Министерство на отбраната – Радослав Симеонов и Илияна Дамянова, представители на общините, музеите от региона, Военно окръжие II степен Пазарджик, военно-патриотични съюзи и неправителствени организации.
Областният регистър на военните паметници в област Пазарджик е актуализиран съгласно Закона за военните паметници, след предоставена информация от общините и попълнени анкетни карти съдържащи подробни данни за местоположението и вида на паметника, размери, описание, проектант и изпълнител, дата на откриване, какво събитие увековечава, моментно състояние на паметника и приложен снимков материал. Общият брой на военните паметници в област Пазарджик е 109, най-много те са в община Пазарджик – 36, следват община Батак – 13, Септември – 12, Белово – 9, Панагюрище – 8, Брацигово – 7, Стрелча – 7, Велинград – 5, Лесичово – 5, Ракитово – 4, Пещера – 3, на територията на община Сърница няма изграден военен паметник.
Актуализираният областен регистър на военните паметници ще бъде изпратен в Министерство на отбраната за попълване на Националния регистър.
С подкрепата на Министерство на отбраната и община Пазарджик вече са осигурени 10 000 лв. за изграждането на паметник на военните кореспонденти в Пазарджик. Проектът, чийто автор е скулпторът Леон Бабачев, е на обща стойност 12 300 лв. Останалите средства ще бъдат набрани от инициативния комитет от журналисти и писатели, по чиято идея се реализира паметникът.

Банковата сметка за дарения за паметника е:

Общинска банка АД
BIC на банката: SOMBBGSF
BG 35 SOMB 9130 84 144 74 344
Код за вид плащане: 44 51 00