Начало Интервюта Александър Велчев: Ние, младите, имаме своите виждания за това как нещата да...

Александър Велчев: Ние, младите, имаме своите виждания за това как нещата да се случват много по-добре

СПОДЕЛИ

Александър Велчев e на 24 години. Завършил e висше образование в Техническия университет-София и работи като програмист в софтуерна фирма. Интересите му са изцяло насочени в ИТ сферата. През свободното време обича да спортува. Председател е на младежката структура на Социалистите в Панагрище и е част от Националния съвет на младежкото обединение в БСП, където участва в изготвянето на политики, насочени към младите хора в страната, с идеята те да се реализират в страната ни и да станат социално ангажирани. Син е на председател на групата съветници от Социалистическата партия Станимир Велчев, който е и настоящ кандидат-кмет. Александър Велчев е на осмо място в кандидат-съветническата листа на Коалиция БСП за България за предстоящите местни избори.

Вие вероятно сте един от най-младите кандидати за общински съветници. Коя е причината един млад човек да пожелае да се занимава с политика? 

Политиката  е навсякъде – цената на стоките, доходите, здравеопазване, образование, пътища и т.н. Ние, младите, имаме своите виждания за това как нещата да се случват много по-добре отколкото до момента. Искаме  живот с по-висок стандарт, едно проспериращо интелектуално общество. Само чрез ангажираност спрямо обществените теми бихме могли да въздействаме за промяна, за презареждане.

Има ли баща Ви общо с Вашето решение?

Баща ми, е човек от когото съм научил адски много. Той е от тези рядко срещани хора, които са влезли в политиката не от икономически интереси, а с идеята чрез своята работа да бъде полезен за обществото. Вероятно това е повлияло на моето решение, но решението взех сам.

Как реагираха приятелите Ви, когато разбрахте, че сте част от листата на БСП за предстоящите местни избори?

Не е тайна, че повечето млади хора странят от тези неща, но моите приятели ме подкрепиха и ми вдъхнаха увереност, че ще се справя.

Какво смятате, че спешно трябва да се промени в община Панагюрище?
Да няма прегради в контакта между общината като институция и хората.

Кое е най-важното качество, според Вас, за един общински съветник?

Да вниква в проблемите на обществото,на всеки отделен човек и да има собствено мнение.

Докога в България „политик“ ще е мръсна дума?

Докато има политици, които в действията си търсят само собствена изгода, а думите им са лицемерие. Но не бива да поставяме всички политици под един знаменател.

Мнозина упрекват младото поколение в пасивност, липса на идеи и капацитет, за да бъде извършена така дълго очакваната от всички промяна към по-добро. Какво е Вашето мнение?

Трябва да се даде шанс на младите да покажат потенциала си. Пример за това е общинската структура на БСП, която през последните години доста се подмлади. Симбиозата между опитни хора и младите е ключ към успеха.

Какво ще кажете на всички онези, които не виждат смисъл в това да се гласува?

Бих им казал, че това е право, което си заслужава да се ползва. На практика точно чрез изборите гласът на всеки човек става значим и може да повлияе на посоката, в която ще се развива държавата или в случая общината. Пасивността и ниската избирателна активност са предпоставка за манипулации на вота и избиране на управляващи, които реално нямат голямо влияние сред хората. Това вече се е случвало.

Спорите ли със Станимир Велчев за политика? 

Спорим не за целите, а за начините и темповете. И двамата обаче сме на едно мнение по това, че е време управлението на общината да бъде ефективно, а не просто ефектно и показно.