Начало Без категория Ансамбъл „Ламба-Ламба“ представя сватбени обреди и обичаи в Етъра

Ансамбъл „Ламба-Ламба“ представя сватбени обреди и обичаи в Етъра

СПОДЕЛИ

Група за автентичен фолклор „Ламба-Ламба“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Оборище ще вземе участие в Балканския фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” в Етъра на 22 септември, като ще представи цялостния обичай Сватба.

Дните на сватбената обредност в комплекса започнаха вчера и продължават до 24 септември.
В дърворезбарската работилница е открита изложбата „Родопска сватба“, подготвена от Регионалния исторически музей в Пазарджик. Експозицията включва облекла, накити и вещи, свързани със сватбените обичаи на християните и на мюсюлманите в Родопите.
Днес групата за автентичен фолклор към народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ в панагюрското село Оборище представя възстановката „Меченска сватба“. До 24 септември ще бъдат представени и обичаите „Калесване“, „Приготвяне на сватбено жито“, „Приготвяне на обредни хлябове“, изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.
Утре е възстановката на ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“ при читалището „Искра 1893“ в поповското село Паламарца, която представя сватбения обичай „Засевки“, а на 24 септември посетителите на комплекса ще видят възстановката на обичая „Извеждане на булка“.