Начало Култура Независимостта като отговорност и дълг към предците и завещание към нашите наследници...

Независимостта като отговорност и дълг към предците и завещание към нашите наследници (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

На днешната дата, 22 септември, преди 109 години е обявявана Независимостта на България. Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г. Тържества на този ден се провеждат в цялата страна.

В Панагюрище, традиционно, празникът бе отбелязан с шествие, молебен и народни танци.

Началото на честването бе поставено, в 10:30 часа на пл. „20-ти април”, където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигне националния трибагреник, под звуците на химна на Република България, изпълнен от оркестър „Делчо Радивчев” към НЧ „Виделина-1865”.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, в което се включиха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, общински съветници, членове на Регионален клуб „Традиция“, ученици и учители, представители на институции, обществени организации и граждани, се отправи към площад „Цар Освободител”.

Пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България на площад „Цар Освободител“ бе отслужен благодарствен молебен от Негово Всеблагоговейнство Стоян Манолов.

Слово за значимостта на събитието произнесе Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей – Панагюрище.

„Сега на нас ни е необходим пример. Примерът, който е преди всичко обръщение към нас самите, към преоткриването, към развитието и към отстояването на нашата национална идентичност в голямото многонационално семейство на обединена Европа. Пример, който  повдига  достойнството на народа ни и стимулира националното ни самочувствие. Този пример е отговорност и дълг към предците и завещание към нашите наследници.

Честит празник! Честит Ден на Независимостта!“, каза в част от словото си г-жа Ботева.

В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България.

Тържественото отбелязване на 109 години от обявяването на Независимостта на България продължи с празнична програма на ПТФС „Тангра“, село Попинци с ръководител и хореограф Мария Терзийска.

СНИМКИ