Начало Под елхата Аромати от празничната трапеза с две рецепти от Латинка Демерджиева

Аромати от празничната трапеза с две рецепти от Латинка Демерджиева

300
0
СПОДЕЛИ

LATIПоредният гост в празничната ни кулинарна рубрика е Латинка Демерджиева. Кулинарията е нейно хоби, а отскоро Лати си има собствен блог, където изкушава с вкусни и прекрасно аранжирани ястия. Тя бе така любезна да сподели с нас две от рецептите, които традиционно се приготвят по празниците в дома й.

Ето и предложението на Латинка за коледната питка с паричка. Традиционната содена питка, която е най-лесна и бърза за приготвяне, а и не на последно място и вкусна :)

pitka

Необходими продукти:
800-900гр. бяло брашно
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
1с.л оцет
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
1ч.л. захар/може и мед/
1 бакпулвер
 Пресяваме брашното и правим кладенче в него. Содата слагаме в киселото мляко да кипне и изсипваме в кладенчето. Слагаме яйцата и останалите продукти. Замесваме меко тесто. Месим докато спре да лепне. Оформяме на питка и слагаме паричката /предварително увита във фолио/, оставяме в намазнена тавичка да отдъхне около 15-20 мин. С вилица украсяваме и правим кръстче в средата. Печем в загрята на 190 градуса фурна за около 1час. След като извадим от фурната напръскваме с малко водичка и завиваме с кърпа да постои около 10 мин. да отдъхне.
За всички които спазват постите може да пропуснете яйцата също ще се получи.
Следващото предложение на Лати са традиционните меденки. “ Те са най-хубави, когато преседят 3-4 дена за да омекнат, но синът ми ги обича още хрупкави, затова ги приготвям ден преди Коледа. Ако се чудите от какво са направени коледните къщички от бисквити, това е тестото. За да моделирате и конструирате с тях препоръчвам да ги разточите с дебелина 1см. Слепват се с разтопена захар и се украсяват с айсинг.“ – разказва Латинка
medenki
А ето и рецептата:
Необходими продукти за бисквитите:  
2 яйца
1ч.ч. захар
1 ч.ч. масло или олио/може и мас/
4 с.л. мед
500гр. брашно
1ч.л. сода  или 1 бакпулвер
1 ч.л. канела
2-3 счукани карамфилчета
1 ванилия
Замесеното тесто разточваме с дебелина около 6-7 мм за бисквити и около 1см за моделиране.
Печем върху хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-12 мин. Като извадим охлаждаме върху решетка.
От дадената доза излизат около 70-75бр. сладки /зависи от големината на формата/.
Необходими продукти за айсинга за украса:
750гр. пудра захар
3 белтъка
3 кафени лъжици пресен лимонов сок
Белтъците се разбиват с миксера на пяна.Добавя се лимонения сок и след това се добавя постепенно пресятата пудра захар. Разбива се около 8-10 мин. Колкото повече се разбива, толкова по-гладко става. Трябва да добие вид на паста за зъби. Оцветява се със сладкарски боички. Ако нямате може да ползвати степче в различен цвят, но трябва да го пресеете през ситна цедка за чай няколко пъти, за да не горчи, след което го разтворете в няколко капки вода. Така вече имате цветна боичка от която да добавите в айсинга.
Да ви е сладко!