Начало Бизнес „Асарел-Медет“ АД получи четири национални награди

„Асарел-Медет“ АД получи четири национални награди

СПОДЕЛИ

ltsotsorkov-gblizna6kiЧетири национални награди в категория „Големи предприятия” присъди Българската минно-геоложка камара /БМГК/ на „Асарел-Медет” АД за постигнатите резултати през 2013 г.  Отличията бяха връчени по време на тържествената церемония по повод Националното честване на Деня на миньора в София. Празникът по традиция се провежда на 18 август,  Деня на Успението на Св. Иван Рилски – покровител на миньорите и всички българи.

За трета поредна година „Асарел-Медет“АД получи наградата за корпоративна социална отговорност. Плакетът бе връчен на изпълнителния директор на компанията инж. Делчо Николов от заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков. След това изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” инж. Румяна Михайлова отличи компанията в категорията „Безопасност и здраве при работа”. Отличието е присъдено, тъй като в дружеството няма допусната трудова злополука и тенденцията за нулев трудов травматизъм е от 2012 г.

„Асарел-Медет“ АД e носител и на  наградата „Грижа за природата”, която инж. Николов получи от ръцете на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Четвъртата награда – за иновации, бе поделена между панагюрската компания и „Дънди Прешъс металс”-Челопеч.

Националното честване на Деня на миньора бе уважено от министър-председателя на Република България проф. Георги Близнашки, който заяви пълна подкрепа за устойчивото развитието на браншаи се обърна към присъстващите с думите: „Денят на миньора се чества с гордост, защото минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика. За всички нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично. Развитие с оглед на българския национален интерес и приоритети, и в съответствие с най-добрите европейски и световни практики. Миньорската професия е една от най-престижните и достойни професии”.

Премиерът получи от председателя на БМГК проф. д-р Лъчезар  Цоцорков предложение за подобряване на условията за бизнес в минерално-суровинната индустрия. „Ние считаме, че политиците и управляващите, заедно с бизнеса, трябва да работим преди всичко за подобряване на условията за бизнес, за създаване на мерки и програми за повишаване на конкурентоспособността на страната и само по този начин, ако упорито следваме този дневен ред, може да видим след време увеличаване на инвестициите, работните места и доходите. Тогава българите ще спрат да напускат страната, а напусналите ще се върнат” – каза в обръщението си към министър-председателя проф. Цоцорков. Той добави: „Некада направим така, че в нашето общество, гласът на професионалистите в отрасъла, на учените, на ерудитите, на тези, които създават работни места, да се чува по-силно от гласа на популистите.”

Председателят на БМГК отчете, че през 2013 г. минерално-суровинната индустрия е произвела над 4 % от БВП на страната и дава хляб на над 30 хил. души, пряко заети в отрасъла, както и на още 120 хил.души, косвено свързани с индустрията.

Преглед на състоянието на бранша, както и на проблемите и предизвикателствата пред минната индустрия направи председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия проф. д-р Цоло Вутов.  „Близо 80 млн. тона полезни изкопаеми са добити през 2013 година в страната, което е спад със 7,4% спрямо предходната година. Минерално-суровинната индустрия генерира близо 4% от брутния вътрешен продукт и е един от стълбовете на националната икономика. Европейският съюз обръща особено внимание на суровините с местен произход, както и осъществяването на тази база на възприетата политика за реиндустриализация”, подчерта в доклада си проф.д-р Вутов.

Поздравителни адреси изпратиха президентът на Република България Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, генералният директор на „Евромин” Корина Хеберстрайт, министри и ръководители на ведомства, кметове на общини и други.

Приветствие към миньорите поднесе президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изтъкна мащабните инвестиционни програми на компаниите в рудодобива. Той обаче с тревога заяви, че решаването на проблемите във въгледобивния отрасъл не търпи отлагане. Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев насочи вниманието и към друг проблем – за т.нар.  „зелен рекет”. „Това е проблем не само на компаниите, но и на цялата държава!” – подчерта той и заяви категорично, че синдикатите ще бъдат непримирими към това явление, както и към политическия популизъм.

В чест на празника в катедралния храм „Св. Неделя” в столицата бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на всички работещи в минерално-суровинната индустрия.

По традиция „Асарел-Медет“ ще чества Деня на миньора като свой професионален и фирмен празник през последната събота на месец август – на 30 август, в Панагюрски колонии.