Начало Бизнес „Асарел-Медет“ получи за осми път браншовата награда за екология

„Асарел-Медет“ получи за осми път браншовата награда за екология

СПОДЕЛИ
По случай Деня на миньора на 18 август „Асарел-Медет“ получи за осми път наградата „Грижа за природата“ заради изпълнените проекти за опазване на околната среда.
65 дка от Окисно насипище и 50 дка сух откос на хвостохранилище „Люляковица“ са рекултивирани през 2021 г. По фирмената програма „Екология“ са изпълнени 21 екологични задачи, като само 8 от тях са част от концесионните ангажименти на компанията.
Чрез Комплексния екологичен полигон се осъществява мониторинг върху компонентите на околната среда в партньорство с Научно-изследователския институт към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. На сайта на „Асарел-Медет“ заинтересованите страни могат онлайн да следят в реално време показателите за състоянието на водите в района на дружеството, а работата на трите пречиствателни станции се управлява от интегрирана автоматизирана система.
Тазгодишният носител на традиционната стипендия „Лъчезар Цоцорков“, която се връчва на изявен студент от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, е Елена Благоева, която учи специалността „Компютърни технологии в инженерната дейност“. Тя ще получи наградата на Фондация „Асарел“, заедно с поканата за стаж в компанията.
Заради пандемията от коронавирус и тази година Българската минно-геоложка камара отмени традиционното национално честване на Деня на миньора. На 18 август, когато почитаме Успението на св. Иван Рилски – закрилник на миньорите и на всички българи, в катедралния храм „Света Неделя“ в София бе отслужен молебен за здраве и благополучие, на който присъстваха тесен кръг гости – членове на Управителния съвет на БМГК, представители на НТС по минно дело, геология и металургия и на миньорските синдикати.
Плакетите и грамотите на отличените компании ще бъдат връчени при първото възможно официално събитие на Българската минно-геоложка камара.