Начало Любопитно България е сред първите държави, в които радиото се развива

България е сред първите държави, в които радиото се развива

СПОДЕЛИ

Честит ден на радиото и телевизията!

radio

Радиото може да научи малките деца да слушат голяма музика.  Радиото е радар – показва и скрива емоции. То е събирателно за всичко хубаво, което може да ти дойде наум. Радиото е онова, в което ти самият го превърнеш и ако решиш да имаш Радиото за приятел, то ще ти се отблагодари.

Радиото е усмивка. То е връзка – при това двустранна. Радиото е отношение и необходимост.

Радиото е избор на песен. Радиото е музиката, която обичаш! Радиото е спомени. Радиото е терапевт за добро настроение, когато чувстваш водещия като най-добрия си приятел, а всъщност не си го виждал никога.

Преди 119 години инж. Александър Попов представя уред за безжично предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния. По-късно отговорен съветски другар решава, че 7 май може да се приеме за рождена дата на телевизията и оттогава си стои в българския, руския и беларуския календар.

България е сред първите държави, в които радиото започва да се развива. Съобщения се предават още през Балканската война, а 20 години по-късно радиоапаратите стават част от бита. Но при едно условие. „За всеки радиоприемник се е издавало разрешително от пощенските и телеграфните станции, за да може той да бъде закупен и да бъде инсталиран в дома,” разказва фондохранителят от Националния политехнически музей Слав Банов. Повод за гордост е и ентусиазма на учените от Държавната политехника, които през 1952 г.успяват да предадат телевизионен образ със собственоръчно изработени уреди.