Начало Общество Стрелча ще отбележи Деня на Европа

Стрелча ще отбележи Деня на Европа

СПОДЕЛИ
restorant

dobre doshli v strelcha

На 9 май  в Стрелча ще бъде отбелязан Денят на Европа, съобщават от общинска администрация. Честването ще започне от 10:00 часа с вдигането на българското и европейското знаме на пл.  „Дружба”, а в 10:30 часа в Младежкия център ще бъде представен филм , който проследява възникването и развитието на Европейския съюз.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.   Девети май е и датата за края на Втората световна война – най-масовата и кръвопролитна в историята на човечеството.