Начало Общество Бащата на загиналия Петьо Гевечанов: Образът на детето ми оживя върху ръката...

Бащата на загиналия Петьо Гевечанов: Образът на детето ми оживя върху ръката ми, за да остане завинаги с мен

СПОДЕЛИ

tatoo1За една блъсната котка в другите държави дават по 3 години затвор, а при нас убийците на пътя може да се разминат от ефективна присъда, е коментирал пред Дарик Петър Гевечанов, баща на прегазения преди месец 6-годишен Петьо.

По думите му, ако има сурови закони, тези трагедии ще са значително по-малко. Според опечаления баща наказание от 2 до 6 години затвор за шофьора Цветан Пъков, който има над 20 предишни нарушения на пътя, е недопустимо.

28 убити на пътя, 3 загинали деца, повече от 430 ранени. Това са последните данни за територията на Пловдивска област от началото на годината, предоставени от сектор „Пътна полиция“. През последните 10 години тежките катастрофи и загиналите в тях се увеличават, макар и да се отчита известно намаление на водачите, употребили алкохол.

През 2014 -та има близо 950 тежки пътнотранспортни произшествия. Загиналите са 75, ранените – повече от 1 180. Най-честата причина за катастрофите е високата скорост. 85 % от тежките инциденти са по вина на водачите. В началото на лятото се увеличават и инцидентите с мотори и деца.