Начало Любопитно Бътовецът Кирил Цветков е част от отбора, разработил болида за световните състезания...

Бътовецът Кирил Цветков е част от отбора, разработил болида за световните състезания за инженердизайн „Formula Student“

СПОДЕЛИ

Без име

Миналата вечер в предаването „Шоуто на Слави“ гостуваха студентите от Техническия университет в София Любомир Герасимов и Кирил Цветков, който е от панагюрското село Бъта. Младежите са част от българския отбор, разработил болида за световните състезания за инженердизайн „Formula Student“.

Formula Student  е най- голямото състезание за инженери в света, в което участват повече от 600 университетски отбора. Отличителното тук е, че студентите сами проектират, разработват и конструират болидите си, като участието им в него дава възможност за достъп до практиката, допринася за създаването на бизнес контакти, а най-  добрите намират стажове и работа в компании от автомобилната индустрия, дори в отборите от Формула 1.

Състезанието представлява  тест за бързина и издръжливост на 22-километрова писта и е част от серията Formula, в която влиза и Formula 1, а в състава на журито участват представители от бизнес средите, автомобилната индустрия и Formula 1.

От миналата година България също има свой състезателен отбор, който се състои от група студенти от Техническия университет-София, чиято кауза е да създадат собствен продукт, да приложат на практика знанията и уменията си и да запалят интереса към инженерните специалности.

Всичко започва през януари 2014 г., когато няколко вече завършили Техническия университет младежи правят презентацията пред колегите си за това, какво е Formula Student. С интервюта отсяват най-мотивираните и предприемчиви желаещи и ги включват в отбора. Студентите започват с детайлно проучване на чуждестранна литература, дисертации и опита на най-добрите в състезанието досега.

Цялото предаване и какво разказаха студентите ВИЖТЕ ТУК.

 

1 КОМЕНТАР

  1. На вниманието на студентите от Техническия университет в София Любомир Герасимов и Кирил Цветков, част от българския отбор, разработил болида за световните състезания за инженердизайн “Formula Student”.

    Уважаеми млади колеги,
    След като се пенсионирах се занимах с разработката на двигател с вътрешно горене без клапани и дори без коляно-мотовилков механизъм. В периода от 1877 г., та и до наши дни, има много такива патенти. В случая не става въпрос за епохална новост, а за реализация на определени конструктивни варианти. Изработката на прототип би могла да потвърди (или отрече)редица предполагаеми предимства. С това би се поставило начало на ново направление в развитието на двигателите с вътрешно горене.

    Очаквани предимства:
    Голямо опростяване на двигателя – вследствие намаляване броя на съставните му части.
    Увеличаване на мощността и КПД – резултат от максимални проходни сечения за пълнене и за продухване на цилиндрите.
    Идеално уравновесяване и тих ход без вибрации.
    Технологичност – лесна изработка и низка себестойност.

    Възможно е такъв двигател, монтиран на Вашия автромобил, да донесе съответни успехи в състезанията.

    Предлагам да Ви предоставя до сега разработеното ако проявите интерес за по-нататъшното му развитие.

    С уважение,

    Любен Димитров, 028 511 874 или 0889 440 437




    0



    0