Начало Местна власт Белишки пред БНР: „Имаме стратегия за развитие на туризма и работим много...

Белишки пред БНР: „Имаме стратегия за развитие на туризма и работим много активно“

СПОДЕЛИ

Тази сутрин кметът на общината Никола Белишки даде първото си интервю след като за втори път спечели местните избори пред БНР.

 

Какво ще направите специално за туристическия поток, защото Панагюрище е много знаково селище в България? Имате ли някаква специална цел за този мандат?

Още миналата година сме създали съвет по туризма под ръководството на заместник-кмета ми г-жа Матанова и той работи доста активно. Имаме стратегия за развитие на туризма. Смятам, че това, което направихме и под формата на публично-частно партньорство в Панагюрище допълнително създава условия за развитие на туризма и то във всичките му форми – имаме изградена модерна спортна зала с 2500 места, имаме обновена музейна среда, инфраструктурата е подменена, не на последно място бих искал да кажа, че и медицинския туризъм на малко по-късен етап ще стане част от вида туризъм, който е тук.

 Какъв туризъм? Медицински?

Да. Ние в момента правим по формата на публично-частното партньорство един проект за около 55 милиона за изграждане на модерен болничен комплекс, който ще бъде с отделен център за онколечение и апаратурата, която ще бъде тук по нищо няма да отстъпва  на тези, които са в София, Варна и можем да кажем, че ще мерим ръст с доста европейски центрове.

Освен тази болница, накъде има перспектива за сътрудничество?

Н. Б.: С тях всичко е въпрос на договор, има стабилна политика и сигурност от страна на общинското ръководство, за да може наистина инвеститора – и „Асарел-Медет”, а и всеки, който пожелае да може да инвестира и да знае, че инвестициите отиват на сигурно място. Като идея имаме проект за изграждане на голф-игрище, проектът вече е готов.

 Освен болницата и голф-игрище?

Н. Б.: Голф-игрище. Всичко, което се прави в момента се прави с идея за задържане на младите хора – това е водещото, което ние правим в града. Работим пак по съвместен проект и за създаване на филиал на висше учебно заведение на територията на община Панагюрище. Първи стъпки правим в дуалното обучение и тук искам да приветствам целия бизнес в община Панагюрище, тъй като през тази учебна година, тъй като ние успяхме заявките, които са за професионалната гимназия да бъдат на база заявки от фирмите, които работят на територията на общината. Така че те са пряко ангажирани с обучението на тези кадри и най-вече с тяхната реализация след приключване на образованието си.

И тъй като разработихме предишните мандати интегриран план за градско  възстановяване  и развитие,  за следващия програмен период ние вече сме спечелили финансиране в рамките на близо 15 милиона, което се равнява на почти един годишен бюджет на общината, така че имаме готовност и нещата си вървят.

Кажете къде се намира сега Панагюрското златно съкровище.

Н. Б.: Най-голямото съкровище на Панагюрище са хората и аз се радвам, че те са си в общината, а не бягат навън. И иначе част от Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей, 5 съда, мисля, че в момента са в Япония, държим регулярно връзка с г-н Божидар Димитров, тъй съгласно споразумението, то трябва да присъства и при нас, на територията на общината всяка една година,  април – май месец по време на празненствата, свързани с Априлското въстание.

Въпроси на Живка Танчева от БНР, Радио Пловдив