Начало Общество Бетина – панагюрката, която изпрати отворено писмо до депутатите и ги призова...

Бетина – панагюрката, която изпрати отворено писмо до депутатите и ги призова да дарят заплатите си

98
0
СПОДЕЛИ

Вече има един народен предсатвител, който е откликнал на призива на младата панагюрка

slavi1В последните дни по телевизии и интернет се завъртя новината за отвореното писмо, в което едно момиче призовава депутатите в 43-то Народно събрание да се откажат от първите си заплати и да ги дарят за лечението на малкия малкия Слави, който е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия по рождение. Авторът на това писмо е панагюрката Бетина Терзиева. ПИА се свърза с Бети и тя се съгласи да направим интервю.

Здравейте, Бетина! Бихте ли се представила накратко за читателите ни…

– Преди всичко бих искала да Ви благодаря за проявения интерес към каузата и отвореното писмо, но няма да отговоря на този въпрос. Пред Вас ще застана само с името си – както направих и пред другите медии. Дълбоко вярвам, че благотворителността не е повод за реклама, а нейната анонимност доказва искреността й. В момента не е от значение коя съм аз, какво съм учила, къде живея или какво работя, затова помолих и Вашия екип да не слага моя снимка към тази статия. Важно ми е да се съберат парите за детето, а мисля – ще се съгласите, че 105 000 евро са много пари. И те не се събират лесно. Казвам се Бетина Терзиева и искам да направя нещо добро. Мисля, че това е достатъчно.

Научихме за Вашата благородна инициатива в подкрепа на малкия Слави…Спонтанно ли решихте да започнете тази кампания и намира ли тя към момента отзвук?

– Идеята се роди на 17-ти октомври. Тъй като имах рожден ден на 22-ри и реших да призова приятелите си във Фейсбук да изпратят пари за детето, вместо да публикуват някакво пожелание на стената ми. За същото помолих и най-близките си, с които бях на празника. След публикацията с мен се свързаха няколко медии и националната телевизия, така инициативата доби популярност. Мисля, че има отзвук и че хората наистина са се включили. Ден преди рождения си ден прочетох в медиите, че депутатите ни ще получат общо близо 310 000 лева. И всички тези пари за времето от 5-ти октомври, когато ЦИК ги обяви поименно, до 27-ми – Първото заседание на новия парламент. В този период те нямат нито един работен ден и ми се стори нелогично да получат заплати. Вие, ако не работите един месец, никой няма да преведе пари по сметката Ви, нали?! И така реших да напиша отворено писмо, в което им предлагам нещо по-редно, а именно да се откажат от 2/3 от заплатите си, за да спасят Слави. Даже съм им сметнала, че ако го направят – пак ще им останат едни 100 000 лева, което означава, че един месец народните представители вместо с 2590 лева, трябва да се опитат да живеят с по-малко. След писмото интересът беше по-голям от медиите, а съответно и от хората. Нечестността подразни хората, което лично мен ме обнадеждава. Това, че имаме все още сетивност за подобни неща… Хубаво е, доказва, че сме живи. Дори едно момче, което не познавам – Стоил Нешев, се свърза с мен и направи петиция, заедно с него направихме и събитие във Фейсбук, където каним хората да се присъединят към призива като подпишат петицията. За 24-часа имахме близо 500 присъединили се в социалната мрежа. Събитието се казва „Накарай депутат да спаси детски живот”.

 

 

Българите хора с добри сърца ли са?

– Мисля, че всеки се е питал поне веднъж дали той самият е добър човек. И аз съм се питала, трудно се отговаря на подобни въпроси. На всеки от нас му се иска да е. Аз лично вярвам, че сме добри хора. Мисля, си че доброто сърце е тясно зависимо от чистата съвест. И то не от тази, която се опитваме да почистим, защото сме я захабили с думи и действия, а чистата съвест, която сме успели да запазим през годините.

Призовахте депутатите да се откажат от първата си заплата в полза на каузата „Слави“. Колко от 240-те народни избраници очаквате да откликнат?

– Очаквам всичките 240 народни представители да откликнат, защото всички са равни, или поне трябва да бъдат. От първия до последния никой не е заслужил тези пари, така че всички трябва да се откажат. И тук можем да направим добра връзка с предходния Ви въпрос за доброто сърце. Сега е времето депутатите да се запитат дали имат добри сърца, и ако съвестта им „шепне”, надявам се да съм я накарала да „крещи”.

Вие сте млад и амбициозен човек, с гражданска позиция. Каква, според Вас, е причината(причините) вече 25 години България да се върти в омагьосан кръг, а все повече млади хора да гледат отвън границите на родината си?

– През последните години доверието в институциите спада постоянно, вече все повече народни представители са подвеждани под съдебна отговорност, в доста класации сме на дъното на Европейския съюз… Всички ние видяхме колко ниска беше избирателната активност на 5-ти октомври. Всичко това са знаци, които не бива да пренебрегваме, но не бива и да се примиряваме с тях. Аз отричам да приемам и предпочитам да променям действителността, а и срещам все повече подкрепа и съмишленици. Затова вярвам, че нещо по-добро чака нас и България, но трябва да си го изработим, да си го заслужим, да се борим повече. В България все още има много качествени млади хора, но и доста избягаха. Това е още една причина всички ние, които сме тук, да се борим все по-целеустремено, за да създадем среда и българите да запознат да се връщат в България. А и като се върнат да бъдат щастливи, да са доволни от промените, които виждат. Знаете ли, доста българи, които живеят в чужбина ми писаха във Фейсбук по повод на инициативата за лечението на Слави. Доста от тях изпратиха пари за лечението на детето. Някои от тях успяха и да ме разплачат. Повечето от тях не са щастливи в Испания, Италия, Англия… Те искрено тъгуват, но не могат да се върнат. Защото имат семейства, които разчитат на тях. А тук нямат необходимите условия за нормален живот. И ето коя е голямата ни кауза – да преобразим България, с ей такива малки крачки. Сега с една малка крачка, после – с две, с три… и в един момент ще тичаме много бързо към европейските стандарти, а и ще отговаряме на всички тях.

Вие самата как виждате бъдещето си?

– Ако успеем да направим България по-добро място и все повече младите хора се обединяваме около благородни каузи, няма значение какво е бъдещето на отделната личност – всички ще имаме хубаво бъдеще и ще сме щастливи. Искам в бъдеще да не се налага на вас – журналистите, да задавате въпроса за омагьосания кръг и младите зад граница.

Пожелайте нещо на читателите ни…

Пожелавам на вашите читатели да заспиват всяка вечер с чиста съвест. Бих искала да ги помоля да изпратят смс с текст: DMS SLAVI на номер 17 777 и да се присъединят във Фейсбук събитието „Накарай депутат да спаси детски живот”. Пожелавам и на всички нас да вярваме повече в доброто и да го сътворяваме всеки ден. И си мисля, че можем.

slavi

До момента инициативата на Бети е подкрепена от 960 души. По-долу публикуваме текста на откритото писмо на Бетина, а всеки, който желае, може да се подпише тук

 

До: Всички народни представители

в 43-тото Народно събрание на Република България

 

 Отворено писмо

от

Бетина Петрова Терзиева,

гражданин на Република България

 

 Уважаеми депутати,

Уважаеми 240 народни представители,

Обръщам се към всички Вас с призив да се откажете от първото си месечно възнаграждение, което ще получите днес (24.10.2014 г.). Вие ни струвате почти 310 000 лв. още преди да сте започнали да работите. От деня, в който ЦИК Ви обяви поименно, до 27-ми октомври (Първото заседание на новия парламент) Вие не сте имали нито един работен ден. Не мислите ли, че е редно да се откажете от заплатите, които не сте изработили и съответно – заслужили? Мисля, че трябва да го направите. Затова Ви предлагам да го направите в името на живота на едно българско дете. Дядо ми казваше: „Който не работи, не трябва да яде.”, но всички Вие трябва вече да знаете тази народна поговорка (и без нечий дядо да ви я е казал).

Вероятно знаете, че всеки от Вас ще получи по 2590 лв. Ако всеки от Вас се откаже не от цялата си заплата, а от 2/3 от нея – ще спасите човешки живот. Нека ви запозная със Слави. На него му трябват 105 000 евро, за да живее. Слави е с диагнози „Детска церебрална парализа“ и „Епилепсия“ по рождение. Въпреки провеждането на антиепилептично лечение и редовна рехабилитация, детето продължава да бъде с тежко изоставане в моторното и нервно-психическото си развитие. Това принуждава родителите на Слави да търсят други, алтернативни методи на лечение като трансплантация на собствени стволови клетки. През август получават потвърждение от Руския онкологичен център „Н. Блохин”, че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с използване на клетъчни технологии. Общата продължителност на лечението е 3 години, с вливания на всеки 2-3 месеца, а необходимата сума е 105 000 евро (точно 205 359 лв.). И държа да знаете, че не познавам нито детето, нито негови роднини. Просто мисля, че е редно да направите нещо добро. Време е.

Слави не може да живее без тези пари, мисля, че Вие можете да живеет един месец с по-малко от 2590 лв. Знаете ли, че доста българи живеят по цели месеци със сума, по-малка от 1/5 от заплатите Ви?

Всички Вие не сте работили нито ден от 5-ти октомври до днес и аз не виждам причина в банковите Ви сметки да отидат общо 310 000 лева. Защо? Ако аз не работя един месец няма да получа заплата, щом Вие представлявате народа – трябва да живеете с общите правила на народа. У нас правилата са такива – ако не работиш, заплата няма. Ако не ви харесват тези правила – променете ги. Но преди това, сега – откажете се от парите, които не сте заслужили. Дарете ги за нещо добро.

Призовавам всички Вас – 240-тте народни представители да се откажете от първата си заплата и да я преведете по банковата сметка на болния Слави. Бъдете не хора, а човеци. Аз още вярвам във Вас.

         Уважаеми депутати, аз не съм гласувала за повечето от Вас, но някаква глупава наивност ме кара да вярвам, че у Вас има нещо добро. Знаете ли, че повечето българи казват, че сте крадци, мафия, лоши хора? Да, всички Вие. Хората го казват за всички Вас, до един. Аз не знам защо, но вярвам че поне у половината от Вас има нещо добро. Сигурно много от Вас имат деца. Аз нямам. Не знам как и колко боли за дете. Казвали са ми, че боли много, че боли сърцето, че може да се пръсне от мъка. Затова Ви моля – прочетете пак историята на Слави. А ако след това не Ви боли сърцето, съжалявам, че нямате такова.

 

С вяра, че надежда има:

Бетина Терзиева

23.10.2014г.

гр. София