Начало Общество Безпрецедентно: НИМ поръча двойна експертиза, за да се установи дали е оригинално...

Безпрецедентно: НИМ поръча двойна експертиза, за да се установи дали е оригинално Панагюрското съкровище

СПОДЕЛИ

nimНационалният исторически музей е поръчал двойна експертиза, за да установи дали е оригинално  Панагюрското златно съкровище, съобщава „Монитор”.  Резултатите ще бъдат ясни до седмица и тогава вероятно ще бъдат обявени публично. Към подобен безпрецедентен ход световните музеи прибягват изключително рядко. Обикновено това се прави, за да бъдат пресечени спекулации относно автентичността на даден артефакт. Припомняме, че наследници на откривателите на златното съкровище – братя Дейкови, твърдят че Панагюрското съкровище в НИМ не е оригиналът и че е било подменено с копие.

За да няма спекулации, НИМ иска изследванията да бъдат направени от независими експерти. В момента се уточнява кои да бъдат те.

Пред „Монитор“ шефът на НИМ проф. Божидар Димитров потвърждава:

Да, вярно е. Поръчали сме експертиза на Панагюрското съкровище” . Той пояснява, че наскоро във фондовете на Пловдивския археологически музей било открито златно ушенце на един от зооморфните ритони, от които е съставено съкровището. „Когато направим химически и структурен анализ на ушенцето, ще установим дали те са идентични със състава на златото на Панагюрското съкровище  Ако резултатите съвпаднат, значи са от едно съкровище и оригиналът се пази при нас. Така, само чрез съпоставка, ще може веднъж завинаги да докажем неговата автентичност”, казва проф. Димитров.