Начало Общество Православната църква днес чества един от най-големите християнски празници – Успение Богородично

Православната църква днес чества един от най-големите християнски празници – Успение Богородично

СПОДЕЛИ

image0011На 15 август Българската православна църквата отбелязва Успението на Божията Майка.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир „Успение Богородично“.

В празничния ден – 15 август – богослужението в съборния манастирски храм започва в 6,00 ч. с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 9,00 ч. празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на БПЦ. По време на литургията ще бъде произнесена молитва за избавление на българския народ от беди и злощастия.

След богослужбата в храма чудотворната икона „Пресвета Богородица – Троеручица“ ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.

Гост на празненствата в Троянския манастир ще бъде министър- председателят проф. Георги Близнашки.

След дългогодишно прекъсване остров Света Анастия ще възроди своя празник – 15 август – Деня на Голяма Богородица. Датата е избрана за празник на Острова преди векове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вече с храма, носещ името „Успение Богородично“.

Специално за този ден от Бургас ще има 8 курса до Острова, като последния час на връщане към града ще бъде в 22.00 часа.

В деня на своя празник реставрираният през миналата година островен храм „Успение Богородично“ ще се сдобие с първите си икони след реставрацията. Те са 14 на брой, представляват апостолски ред и ще бъдат положени върху иконостаса, датиращ от 1802 година. В 12.00 часа иконите ще бъдат осветени и в храма ще бъде отслужена литургия за празника.