Начало Култура Библиотечните процеси и новости при автоматизирането им показаха в Градска библиотека

Библиотечните процеси и новости при автоматизирането им показаха в Градска библиотека

22
0
СПОДЕЛИ

DSCI5293

Днес следобед представители на софтуерна компания са показали в Градска библиотека мултимедийна презентация, с която са запознали нейните читатели, гости и служители с новостите в дигитализацията на библиотеките, както и с автоматизирането на библиотечните процеси. Гостуването им е било по покана на директора Стефан Рапонджиев и същевременно е част от инициативите, посветени на Националната библиотечна седмица.

Освен представената презентация, Стефан Рапонджиев е запознал присъстващите с дейността на библиотеката през първите четири месеца от годината, като е направил съпоставка със същия период през миналата година. С гордост той сподели пред ПИА, че показателите във всяка дейност, развивана от библиотечните служители се покачват. Чисто статистически той уточни, че от началото на годината посещенията в повереното му интелектуално заведение са общо 4 066 в сравнение с броя им от 3 892 за същия период през 2013 година. Отделно 465 души са посетили обособената компютърна зала.

С радост той съобщи, че само две библиотеки в страната, едната от които е панагюрската „Стоян Дринов“, поддържат централизирано комплектуване и имат напълно изграден електронен каталог, който включва и каталог на книгите в читалищните библиотеки в общината.

Огромното желание и цел на директора Стефан Рапонджиев е да се направи електронен сайт на библиотека „Стоян Дринов“, а в него да бъдат включени и електронните каталози на седемте читалищни библиотеки. Ако проектът за изграждане на такъв сайт стартира най-късно до месец септември, той може да бъде готов до края на тази година, са казали от софтуерната фирма.

Сайтът ще бъде голямо улеснение за читателите, които търсят дадена книга.

Гости на презентацията са били зам.-кметът Галина Матанова и гл.експерт „Култура и вероизповедания“ към ОбА Магдалена Македонска.