Начало Общество Становищата на РИОСВ-Пазарджик и „Асарел-Медет“ АД по сигнала за мъртва риба в...

Становищата на РИОСВ-Пазарджик и „Асарел-Медет“ АД по сигнала за мъртва риба в река Банска Луда Яна

79
0
СПОДЕЛИ

Становище на ръководството на „Асарел-Медет“АД

На 9 май т.г. в сайта „Блулинк“ е публикувано открито писмо на К. Дичев, представящ себе си от името на „Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност“, под заглавието „Нова промишлена авария на „Асарел-Медет“, която отрови за пореден път река Луда Яна“. За съжаление, за пореден път такава информация прибързано и без проверка бе разпространена и от различни екоактивисти.

Във връзка с това ръководството на „Асарел-Медет“АД заявява следното:

1. В „Асарел-Медет“АД не е имало промишлена авария.

2. Хидротехническите съоръжения на дружеството работят надеждно и функционират съгласно технологичната схема на експлоатация. Не са регистрирани отклонения по показателите, предавани от автоматичните мониторингови станции.

3. На 8 май 2014 г., по подаден сигнал до Община Панагюрище и РИОСВ – гр. Пазарджик, експерти на екоинспекцията, съвместно с акредитираната регионална лаборатория от Пазарджик и представители на Община Панагюрище, извършиха проверка на място в с.Баня, по поречието на р. Банска Луда Яна и всичките й притоци, включително на територията на „Асарел-Медет“АД,  както и на всички съоръжения в дружеството за наличие на аварийни ситуации, нерегламентирани зауствания или индикации за потенциален екологичен проблем. По време на инспекцията на територията на „Асарел-Медет“АД, съгласно констативен протокол на РИОСВ №04-24/08.05.2014г., не са установени никакви отклонения.

4. Проверка  от страна на Ловно-рибарско дружество „Глиган“ е извършена на 9 май 2014 г. по поречието на р. Луда Яна  от  с. Баня до с. Попинци. Не е установено наличие на мъртва риба.

5. Дружеството спазва екологичните норми и емисионните ограничения, като разполага с три пречиствателни станции – за отпадно-битови, руднични и дренажни води. По наша информация нито едно друго промишлено предприятие /с изключение на „Оптикоелектрон“/, както и животновъдните и земеделски ферми по течението и водосбора на река Луда Яна, нямат изградена пречиствателна станция.

9 май 2014 г.

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД

/инж. Делчо Николов/

ПРОКУРИСТ НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД

/Иван Дончев/

Становището на РИОСВ – Пазарджик от 13 май, 2014 година

На 08.05.2014 г., след получен сигнал от тел.112 за наличие на мъртва риба в река Банска Луда Яна, експерти на РИОСВ Пазарджик, съвместно с експерти на РЛ към ИАОС извършиха незабавна проверка на поречието на р. Банска Луда Яна и изградените там хидротехнически съоръжения, експлоатирани от „Асарел Медет”АД, гр. Панагюрище. Установено е наличие на единични бройки мъртва риба по горното течение на р. Банска Луда Яна. Взети са водни проби от следните места : р. Банска Луда Яна – на моста в с. Баня, р. Банска Луда Яна – преди вливане на р. Гергицовска, р. Панова – преди вливане в р. Асарелска, след площадката на «Асарел Медет»АД, р. Асарелска (м. «Реките») и р. Свинарски дол, след площадката на «Асарел Медет»АД и от изход Пречиствателна станция за руднични води на „Асарел Медет”АД, гр. Панагюрище. Изпитванията на характеристиките на водите се извършват и към този момент от Изпълнителна агенция по околна среда – гр. София.

При проверката се констатира следното:

1. Установено е наличие на единични бройки мъртва риба по течението на р. Банска Луда Яна. Взета е вода проба от р. Банска Луда Яна при моста на с. Баня. Замерените моментни показатели рН-7.76 и Електропроводимост 1.186 mS/с показват леко превишение на стойностите на допуск по показател Електропроводимост. Повишената мътност, следствие от падналите дъждове, оказва влияние върху този показател.

2. Баражи №№ 1 и 2 на р. Панова (за замърсени дренажни води) функционират нормално. Дренажните води постъпват в хвостопровода. Осигурен е достатъчен ретензионен обем.

3. Язът над противофилтрационната завеса на р. Свинарски дол (ляв приток на р. Панова) акумулира формиралите се дренажни води. Съоръжението функционира нормално – нивото на дренажните води е около един метър под преливния ръб.

4. Не се констатира заустване на отпадъчни води в р. Панова.

5. Взета е водна проба от р. Панова, местност „Реките”. Моментните показатели на водата : рН – 6,50; електропроводимост – 0,286 mS/sm; без мирис не индикират замърсяване и са в границите на стойност на допуск.

6. Баражи №№ 2 и 3 на р. Асарелска (за замърсени дренажни води) функционират нормално. Дренажните води постъпват в тръбопровод до водоем „богати разтвори”. Осигурен е достатъчен ретензионен обем.

7. Взета е водна проба от р. Асарелска, местност „Реките”. Моментните показатели на водата : рН – 6,93; електропроводимост – 0,453 mS/sm; без мирис не индикират замърсяване и са в границите на стойност на допуск.

8. Проверена е пречиствателната станция за руднични води /ПСРВ/ на „Асарел Медет”АД. Не са констатирани отклонения в технологичния режим на станцията и извършвания собствен мониторинг. Взета е водна проба за анализ от изход ПСРВ: рН 6.20 и електропроводимост 1.850 mS/sm.

9. Предвид прогнозите за влошаване на метеорологичните условия и предстоящи валежи, на „Асарел Медет”АД е предписано ежедневно да представят в РИОСВ- Пазарджик резултатите от извършвания мониторинг на повърхностни води за цитирания район.