Начало Култура Библиотекари от Панагюрище и Попинци взеха участие в семинар за насърчаване на...

Библиотекари от Панагюрище и Попинци взеха участие в семинар за насърчаване на четенето и грамотността във Велинград

29
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

1

Двудневен семинар на тема „Нови библиотечни политики и практики за насърчаване на четенето и грамотността” се проведе във Велинград. Организатор на проявата бе Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев“ със съдействието на Министерство на културата, представлявано от Луизина Савкова, главен експерт в отдел“ Регионални дейности“ в министерството.

Гости на двудневната работна среща бяха началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова, Галина Цанева, старши експерт по български език и литература, която участва в програмата с лекция на тема – „Чрез четенето и грамотността на ума към грамотност на сърцето“ /Отговорност и опит на институциите за насърчаване на четенето/ и Светлозар Мечков, управител на софтуерна фирма „Пи Си Ти Ем”. В семинара взеха участие около 60 библиотекари.

Семинарът бе открит от директора на РБ “Никола Фурнаджиев“ Лъчезар Риков, а презентация на тема „Библиотеката и изграждането на общество на знанието“ бе представена от методиста в Регионална библиотека Мариана Савова.

В програмата взеха участие директорът на Общинската библиотека „Стоян Дринов“ в Панагюрище Стефан Рапонджиев и библиотекарят Цветанка Лазарова, които говориха за библиотеката като културно-образователна институция и връзката й с обществения живот.

Секретарят при Народно читалище „Искра-1872“ в село Попинци Донка Шопова участва в програмата с доклад “Да четем и да играем, много тайни да узнаем.“

Семинарът завърши с много въпроси, коментари и дискусии за новите библиотечни политики и практики за насърчаване на четенето и грамотността.