Начало Общество Бойка Маринска: Позитивната нагласа на обществото към акта на осиновяване се нуждае...

Бойка Маринска: Позитивната нагласа на обществото към акта на осиновяване се нуждае от подкрепа

СПОДЕЛИ
Снимка: КРОСС
Снимка: КРОСС
Снимка: КРОСС

Депутати, представители на изпълнителната власт и неправителствения сектор посадиха семена на цветя, за които ще се грижат в знак за съпричастност и с апел за по-толерантно и цивилизовано отношение към осиновяването в България. Инициативата беше по повод националния информационен ден за осиновяването – 29 септември и беше организирана от Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ и Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Позитивната нагласа на обществото към акта на осиновяване се нуждае от подкрепа, заяви председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Бойка Маринска при представянето на инициативата. Тя подчерта, че осиновяването е една от стъпките, които издигат човека на едно друго ниво на духовно израстване. От 2010 до 2015 г. броят на осиновените деца в България е намалял с 20 на сто и тази тъжна тенденция може да бъде променена единствено със съвместните усилия на неправителствения сектор и изпълнителната власт, подчерта Бойка Маринска. Тя пожела здраве и успех на всички, които работят за намиране на дом за всяко дете.

Председателят на управителния съвет на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ Гергана Богданова благодари за подкрепата на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и отбеляза, че през 2015 г. и законодателната, и изпълнителната власт са се включили активно в инициативата за провеждане на национален информационен ден за осиновяването. Повече от два милиона души в България не са безразлични, когато чуят „осиновяване“ – това са хората, обединени от желанието да имат пълно семейство, тези, които желаят да осиновят деца или вече са го направили, както и самите осиновени, подчерта тя.

Към организирания от Българската асоциация „Осиновени и Осиновители“ национален информационен ден за осиновяването – 29 септември през тази година са се включили специалисти от София, Бургас, Видин, Велико Търново, Габрово, Димитровград, Пазарджик, Панагюрище, Разград, Радомир, Русе, Чирпан, Шумен и Ямбол. От 28 до 30 септември в Центрове за обществена подкрепа, Комплекси за социални услуги, общини и специални щандове в цялата страна са организирани срещи на родители, осиновили деца, раздаване на листовки, дни на отворените врати за осиновяването, беседи, прожекция на тематични филми и много празници и игри за родители и деца.

Източник: КРОСС