Начало Интервюта Бойко Николов: Човек трябва да излиза с името си и да защитава...

Бойко Николов: Човек трябва да излиза с името си и да защитава своето мнение

СПОДЕЛИ

 

Бойко Николов е роден, израснал и работи в Панагюрище. Владее свободно два езика. На 36 години, той е мениджър бизнес развитие в панагюрска частна фирма и собственик на няколко електрони магазина в САЩ и Канада, завършил е висше образование по „Маркетинг и реклама” в София и  магистратура по „Генерален мениджъмнт в маркетинга” в Шефийлд, Великобритания. Стопанисва блога http://boykonikolov.com/

Бойко Николов е един от съоснователите на онлайн протеста против подписанато тайно споразумение в България – А.К.Т.А, участвал е в международните онлайн протести срещу S.O.P.A и P.I.P.A и е международен пълноправен член с право на глас в ISOC – Международна асоциация на Интернет обществото. Твърдо защитава тезата, че всеки труд в Интернет трябва да бъде заплащан, но и твърдо се обявява против простотията в българския роден ефир.  И не само там!

Интервю на Мадлена Георгиева

Здравейте г-н Николов, вчера стана ясно, че Националният съвет за саморегулация е приел  за основателна жалбата ви по повод кампанията Fairplay на bTV. В нея вие изразявате позиция, че тя не е подходяща за деца, защото подтиква към незаконна саморазправа. Когато поведохте тази битка през август, вярвахте ли, че ще успеете? Разкажете как започна всичко?

–     Всичко започна, когато прочетох в Интернет, че въпросната комисия е счела за правилно да спре от ефир рекламите на „ДЗП – Данон за пиене” и сладоледи „Chi Chi” с главно действащо лице  – рап- изпълнителят Устата. Националният съвет за саморегулация е изтъкнала своите мотиви и аз като гражданин на тази страна съм длъжен да ги приема. До този момент бях мислил върху рекламната кампания на bTV – Fairplay и знаех къде те грешат, можех да защитя мнението си и можех да се обоснова, но разбрах,  че ако отправя жалба директно към телевизията, нямаше да ми обърнат внимание. За СЕМ да не говорим – за мен те до ден днешен не намериха своята ясна позиция, спрямо българския ефир.  Ето защо сметнах за правилен ход да използвам институция към която bTV членува, но в същото време е трета страна в даден спор, разглеждайки обществени жалби. Попълних жалбата, обосновах се, натиснах ENTER и след два месеца резултата е налице – рекламната кампания на bTV – Fairplay е вън от всякакви етични, морални и демократични норми.  

Ти даде чудесен нагледен пример, че активната  гражданска позиция е нещо изключително важно и че човек трябва да се научи да отстоява позицията и правата си. Защо обаче в България случаите като твоя са по-скоро изключение? На какво смяташ, че се дължи това?

–    Винаги съм казвал и заставам зад думите си – човек трябва да излиза с името си и да защитава всяко свое мнение и действие. Трябва да се научи да носи отговорност за постъпките си. Чак тогава, когато човек се разбере със себе си, в него ще се пробуди желанието да покаже своята гледна точка. Но най-важното – ще има смелостта да го направи. Ето защо иронично ще препратя отговора си към цитат на група „Ъпсурд” от една тяхна песен – „България не ме обича, а аз съм ебати и пича”. Е, когато си спукаме балоните и се погледнам в огледалото, направим една равносметка, тогава ще променим нашето бъдеще и това на околните. До тогава – ще продължаваме да мразим.

Имаш  ли свое собствено виждане за това как би могла да изглежда  рекламната  кампания Fairplay? Ако имаше възможност ти да измислиш сюжета, какъв би бил той?

–   Не съм мислил, признавам си. Но мога да кажа, че другата реклама за защита на авторските права, която тече в родния ефир на ПРОФОН е точно попадение. Така трябва да изглежда призива да се спре пиратството в интернет, а не чрез саморазправа и престъпване на законите в България.

И понеже сме на рекламна тематика – имаш ли си любима реклама?

–   Аз съм специалист в маркетинговите комуникации. Гледам на рекламните послания под друг ъгъл. Но да, имам любима рекламна идея, която не беше реализирана, поради възможните безредици които би предизвикала тя. Идеята е на един мой колега от Великобритания за нов модел френски пирони: на телевизионния екран се появява разпятието на Исус Христос и на фона на известно рок парче, се появява надпис – „Ако ТОЙ беше прикован с ТЕЗИ пирони, никога нямаше да възкръсне” Сами разбирате защо не е видяла ефир, но и сами виждате колко силно е посланието.

Четейки блога ти, разбирам, че имаш ясно заявена позиция и по отношение на А.С.Т.А. –твърдо против споразумението си. Посветил си на темата няколко постинга, но ще те помоля да обобщиш накратко позицията си.…

– Много хора ни обвиниха през м.февруари, че видиш ли, 5000-6000 човека протестират против свалянето на музика и филми в интернет. Включително и bTV. Никой обаче от тях не си направи труда да прочете цялото споразумение и да вникне в смисъла му. Защото А.К.Т.А налагаше ограничения и предвиждаше строги наказания за хората, които СПОДЕЛЯТ в интернет, А.К.Т.А се опитваше да превърне интернет доставчиците в полицаи, които да докладват на корпорациите, кой-какво гледа, дори и легално да е; А.К.Т.А предвиждаше налагане на ограниченията при производство на лекарства и/или земеделски култури. Представете си какво би се случило, ако вашето животоспасяващо лекарство бъде прието като „не достатъчно ефективно” и бъде даден патентът му на голяма корпорация, която да го продава тройно по-скъпо? Какво правим тогава? Има ли всеки по 40-50 лева за една таблетка аспирин, защото това беше А.К.Т.А. Затова твърдя – трябва да се плаща за всеки интелектуален труд в интернет, което обаче не означава, че трябва да позволим интернет да стане инструмент за реализирането на някои корпоративни интереси. Аз отговарям винаги така – не интернет трябва да се нагажда към авторите, а те трябва да се нагаждат към интернет. Чак тогава маските на Гай Фокс ще излезнат от употреба.  

 

6 КОМЕНТАРА

  1. Не смятам, че моите разсъждения в предишния пост са по тема, която е извън статията. Прочетох текста на Жалбата Ви до СЕМ на Вашия блог, и смятам, че сте цитирали и органите за правораздаване. Ще си позволя да цитирам от там “ ……. Т.е. авторите ни подтикват към саморазправа, [b][u]елиминирайки значението на право-осъдителните и право-раздавателните органи в държавата.[/u][/b]. Именно по тези две причини смятам, че тази рекламна кампания, не учи младото поколение, че всеки труд се заплаща и че, всеки носи отговорност за действията си, каквато трябва да е реалната цел на кампанията, а напротив: когато направим нещо лошо, няма съд и закони, независимо дали сме виновни или не, а съществува чиста саморазправа и кражбата е нещо нормално.“ В края на крайщата съдебната система нали е олицетворение на справедливостта и наказателността в обществото. Смятам, че аргументите ми са по темата. Вероятно съм „прочела“ рекламата с по-различно виждане.




    0



    0
  2. МарияПеткова сигурно сте права и не искам да влизам в разсъждения по тема, която е извън тази статия. Но не сте разбрали – аз не излагам в жалбата си мотиви за справедливо правораздаване, нито търся кой е прав и кой крив. Просто смятам, че така направената рекламна кампания на бТВ с глас зад кадър „Така е честно“ не отговаря на претенциите на телевизията, че е етична, тъй като чрез визуализирането й, бТВ подкрепя идеята за саморазправа и нарушаване на закона т.е. има съмнение, което произтича от въпроса: кое е честно – влизането с взлом или неправомерно отнемане на МПС? Или бТВ са имали предвид че е честно, като някой открадне от мен и аз да му го върна?




    0



    0
  3. За съжаление българския роден ефир от доста време няма какво да каже, няма с какво да грабне мисленето на зрителя. Във вашата жалба излагате мотивите за справедливото правораздаване: Не знам дали имате наблюдения над съдебната система и случващото се в българското правосъдие – Такова към момента у нас просто липсва; то не почива нито на демократични, нито на човешки етични и морални принципи.; защото в България има съд – за бедни и богати; защото се съди с двоен аршин; защото вижте имотните декларации на съдии и магистрати, и едно дете може да направи проста аритметика, че с една средна годишна заплата, не може да се купят 4-5 апартамента, скъпи возила и луксозни почивки. А в същото време, всеки нормален и образован човек в България, потърсил правата си чрез правораздавателните органи, днес, е обречен на безкрайно бавене на дела, на плащане на скъпите такси, лишения и пропуснати ползи, и то във времена трудни за всички нас! E това, вероятно е FairPlay ?!?!




    0



    0
  4. Ами надявам се да го направят :) Но ще се радвам ако със закон забранят рекламата на баба ти Мария с праха за пране. Тази реклама направо ми нанася сериозни психо-щети и не мога да спя нощем.




    0



    0