Начало Общество Бончевци влязоха в ролята на съдии и прокурори

Бончевци влязоха в ролята на съдии и прокурори

СПОДЕЛИ

IMG_1318_Res

Ученици от 8 Б клас от СОУ „Нешо Бончев“, гр. Панагюрище участваха в специално организирано посещение в Софийски районен съд в рамките на проекта „Правата на децата и съда”, съобщава nmd.bg.

По време на посещението децата имаха възможност да погледнат отблизо как и къде се завежда дело, как изглежда „синята стая“, предназначена за разпит на деца, когато те са част от съдебен процес, както и да се запознаят с истински съдии и секретари от съда.

На учениците бе предоставена възможност да разгледат примерен наказателно-правен казус, както и да влязат в ролите на съдии, прокурор, подсъдим и обвинител, адвокат, вещи лица и свидетели. След разиграния съдебен процес, младежите се запознаха лично с Председателя на Софийски районен съд – Методи Лавов.

Проектът „Правата на децата и съда“ се финансира от Европейската комисия и се реализира с участието на партньори от 6 европейски държави, сред които и Национална мрежа за децата от България. Крайната цел на проекта е изготвянето на виртуална игра с младежка насоченост и образователна юридическа цел, която да илюстрира каква е съдебната система в държавите и юридическите процедури, които засягат децата в конфликт със закона.