Начало Култура Боян Ангелов е тазгодишният носител на наградата „Богдан Овесянин“

Боян Ангелов е тазгодишният носител на наградата „Богдан Овесянин“

СПОДЕЛИ

В Стрелча тържествено бе връчена Втората национална награда „Богдан Овесянин”. Носителят на престижния приз е панагюрецът Боян Ангелов – поет, публицист, преводач и философ, председател на Съюза на българските писатели.

Събитието започна с приветствие на кмета Стойно Чачов, който каза: „15 ноември 2018 година не е дата от празничния календар, но по смисъла и значението си е истински празник на духовността. Обществото ни е в дълг на литературните творци – хората, за които словото е призвание и кауза. В днешното технологично време свикнахме да опростяваме и окастряме езика. Да се изразяваме кратко и емоционално опростено. Да загърбваме богатството и многопластовите нюанси на словото. Ето защо днешната награда е израз на нашето признание към словото, към неговата магнетичност и животворност.”

Националната литературна награда е учредена през 2014 г., тя се връчва за на всеки 4 години и се присъжда за цялостно творчество и постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството на Богдан Овесянин и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български поети, писатели, литературни критици и изследователи в родната литература.

Кметът подчерта, че традицията за тази награда сега се утвърждава и благодари на учредителите и изрази дълбоката си увереност, че този приз ще се превърне в дългогодишна културна традиция за Стрелча.

Гости на тържеството бяха Бисерка Натова – дъщеря на Богдан Овесянин, първият носител на наградата Яко Бойчев, Иван Гранитски – издател и член-кореспондент на БАН, Тодор Каракашев – председател на Дружеството на писателите в Пазарджик. Присъстваха много ученици и учители от СУ „Св. св. Кирил и Методий” и учители от ДГ „Д-р Стайко Стайков”, служителите на НЧ „Просвещение-1871” и граждани.
Наградата се състои от плакет, удостоверение и 1000 лв.

По едно чудесно стечение на обстоятелства днешният литературен празник съвпадна и с 60-годишния юбилей на Мариана Няголова – учител, общественик и културен деятел, председател на читалището. Кметът я поздрави и поднесе цветя. Прочетен бе и поздравителен адрес от председателят на Общински съвет – Стрелча – Мария Станкова и бяха поднесени цветя.

Източник: www.pbnovini.com

Снимки: Фейсбук страницата на Исторически музей – Стрелча