Начало Култура Боян Ангелов представи новата си стихосбирка в читалище „П.Р.Славейков“

Боян Ангелов представи новата си стихосбирка в читалище „П.Р.Славейков“

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Стихосбирката е издадена с финансовата подкрепа на Община Панагюрище

На 8 януари, в Народно читалище „Пенчо Р. Славейков 1921“- София, бе представена стихосбирката на Боян Ангелов „Почти на поглед“ /издателство „Богианна“, 2019/. Тя е получила финансовата подкрепа на Община Панагюрище и стиховете, включени в нея, са свързани с родното място на поета.

Организаторите на събитието вчера са Литературен салон „Вечери на Кръста“ и
Съюз на българските писатели.

Думи за Боян Ангелов и за новата му книга отправи литературният критик Благовеста Касабова.

Водещ на вечерта бе Виктория Катранова.

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е философия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, валдорфска педагогика и социална психология в Швейцария. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Председател е на Българо-Швейцарската академия за художествени науки и на фондация „Читалище 1870″, чието издание е възрожденското списание „Читалище”. От началото на 2013 г. е директор на издателство „Български писател”. Автор на 18 поетични книги, сред които: „А върху ножа – детелина”, „Тиара”, „Делтата на другия живот”, „Скали от вятър”, “Еос”, „Цветовете на тъгата”, „Съзерцание”, „Пристанище в средата на душата”, „Византийска мозайка”, „Отрицание на отрицанието”, „Разговор с мълчанието”, „Ъндърграунд” и др.

Автор е на книги с историко философска и литературно – критическа насоченост, съставител на енциклопедии и поетични антологии, стихосбирки. Негови поетични творби са превеждани на различни езици: руски, украински, немски, английски, френски, италиански, испански, японски, румънски, полски, унгарски, арабски, хинди и др. Превежда от немски, френски, руски и гръцки.

Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.