Начало Общество Панагюрският музей и НИМ официално получиха копията на съкровището

Панагюрският музей и НИМ официално получиха копията на съкровището

СПОДЕЛИ

На тържествена церемония в информационната зала на комплекса с експозицията "Панагюрско златно съкровище" вчера бяха подписани договорите за дарение на двете копия на панагюрското злато. Припомняме, че изработването на двете копия  е част от мащабен дарителски  проект на "Асарел-Медет" и се реализира по силата на Споразумение, подписано през март 2011 г. от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, директора на Исторически музей Панагюрище  Георги Абдулов, „Асарел-Медет” АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на българската култура.
И двете копия са изработени в лаборатория на Националния исторически музей, първото е дарено на Историческия музей в Панагюрище, а второто, чиято изработка приключи преди броени дни, е за Националния исторически музей. Изцяло финансирано от от "Асарел-Медет" АД и от изпълнителния директор на дружеството д-р инж. Лъчезар Цоцорков е и проектирането и построяването на самата съкровищница, в която на 16 април 2012,  се завърна оригиналът на Панагюрското златно съкровище. Самата сграда – съчетала стил и технологии за сигурност на световно ниво, пък е номинирана и участва в тазигодишния конкурс "Сграда на годината".

" Панагюрци издигнаха своеобразен храм на Съкровището. Справедливото и категорично искане на Панагюрище бе посрещнато с разбиране от управляващите." – заяви по време на церемонията вчера дарителят д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

"Всичко, изработено досега е реплика, сувенир или наречете го както искате. Точните копия, изработени със спомоществувателството на инж. Цоцорков, са първите досега", категоричен бе директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Кметът на общината Никола Белишки пък припомни, че инициативата за връщането на съкровището е дошла от самите панагюрци, като първата стъпка къ реализирането на тази цел е направена през есента на 2010 година с единодушно приета декларация от тогавашния Общински съвет. След това Сдружението на предприемачите в Панагюрище започва подписка, подкрепена от хиляди панагюрци и разпратена до държавните институции, които проявяват политическа воля и далновидност за насърчаване на регионалното развитие. Белишки сподели, че идеята за изработването на две точни копия на Панагюрското златно съкровище се заражда в неформален разговор между него и професор Божидар Димитров. По време на посещение в Света гора. Тогава  двамата, коментирайки  съдбата на деветте златни съда, единодушно стигат до извода, че е добре да има и две копия, които да заместват оригинала, докато пътува из света. Впоследствие идеята е споделена с изпълнителния директор на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков, който с радост приема да финансира изработката на копията. Общата стойност на дарението – двата "дубликата" плюс златния трезор възлиза над 7 милиона лева. За изработването на двете копия са предоставени 20 килограма злато, като за всяко от копията са използвани по около 9 кг злато.