Начало Бизнес „Булгартрансгаз“ обяви поръчка за тръби за газифициране на Средногорието

„Булгартрансгаз“ обяви поръчка за тръби за газифициране на Средногорието

СПОДЕЛИ

„Булгартрансгаз“ обяви търг за доставка на тръби и друго оборудване за газифициране на няколко общини в Средногорието. Това е една от ключовите поръчки по проекта, който ще осигури по-екологично гориво на десетките индустриални предприятия в региона, както и на домакинствата. Заедно с разклоненията към Свищов и Разлог проектът се съфинансира от Международен фонд „Козлодуй“. До края на годината трябва да започне и самото строителство или страната рискува да изгуби безвъзмездното финансиране.

Доставка

Обявената сега поръчка е за доставка на стоманени тръби, фитинги, газова арматура, оборудване за автоматични газорегулиращи станции, пускова и приемна станция и свързаните с това услуги, необходими за изграждането на преносните газопроводи. Те ще се използват за газопровода до Свищов, който е дълъг 42 км, и за отсечката Панагюрище – Пирдоп, която е около 62 км.

Поръчката е разделена на три лота за различните видове оборудване. Стойността не е посочена в обявата, но от участниците се изискват гаранции за 103 хил. лв. общо за трите позиции. Според правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е администратор на фонд „Козлодуй“, гаранциите са между 1 и 5% от стойността на договора.

Предложения се приемат до 24 февруари през портала за електронни поръчки на ЕБВР. Очаква се договорът да бъде подписан в началото на април и да е със срок около 7 месеца.

Финансиране

Договорът за безвъзмездно финансиране от фонд „Козлодуй“ беше подписан между „Булгартрансгаз“ и ЕБВР още през 2014 г., като проектът трябваше да приключи през 2016 г., но стартът беше забавен от процедурни спънки. Според споразумението от фонда трябваше да бъдат отпуснати 11 млн. евро субсидия, а „Булгартрансгаз“ трябваше да инвестира други 10.79 млн. евро в изграждането на 122 км газова мрежа общо по трите отклонения. Само тръбата към Средногорието (Панагюрище – Пирдоп) се оценяваше на 7.2 млн. евро.

Последната достъпна финансова информация е от инвестиционната програма на „Булгартрансгаз“ за периода 2017 – 2026 г., според която всичките три разклонения трябва да струват 27 млн. лв. без ДДС. Няма информация обаче дали тази сума все още е актуална.

Газопреносната компания ще трябва много бързо да организира и последния ключов търг по проекта – самото строителство. Причината е, че ако изграждането на газопроводите не започне до края на 2020 г., страната ще изгуби грантовото финансиране от фонда.

Проектът в Средногорието е особено важен за индустрията, тъй като там са съсредоточени големите медодобивни предприятия („Асарел Медет“ и „Елаците Мед“), металургичният завод „Аурубис“ в Пирдоп, както и множество други производствени фирми.

Източник: capital.bg